Од данас обавезна зимска опрема

Из Ауто-мото савеза Републике Српске, саопштено је да од данас па до 15. априла следеће године, без обзира на временске услове, сва моторна возила у Републици Српској, као и у БиХ, морају имати одговарајућу зимску опрему. Казна за непосједовање зимске опреме износи 40 КМ, саопштено је из АМС Републике Српске.

Зимске гуме на сва четири точка обавезне су за путничка и остала моторна возила која немају више од осам сједишта и чија највећа допуштена маса није већа од 3,5 тоне.

Обавезна је зимска гума која на свом боку има ознаке “МС”, “М+С” или “М и С” и знак сњежне пахуљице, а чија дубина газећег слоја по дубини износи најмање четири милиметра, саопштено је из АМС-а.

На возилу могу да се налазе и гуме са љетним профилом чија је дубина газећег слоја минимално четири милиметра, али у прибору морају да буду одговарајући ланци за монтажу на погонске точкове у вријеме зимских услова.

За моторна возила чија је највећа допуштена маса већа од 3,5 тона и аутобуси морају имати зимске гуме на погонским точковима или гуме са љетним профилом са дубином газећег слоја најмање четири милиметра и у прибору ланце, лопату и врећу пијеска од 25 до 50 килограма.

(Срна)

Подијелите вијест