Обиљежено 16 дана активизма против насиља у породици

У организацији  НВО “Женски центар” из Требиња, у протеклих неколико дана обиљежена је акција 16 дана активизма, под слоганом „Надјачајмо тишину“, с циљем сузбијања насиља над женама и дјецом. Путем уличних акција и низа информативних и едукативних састанака како у нашој општини, тако и у Невесињу, Љубињу, Берковићима, Билећи и Требињу, покушало се указати на све већи број насиља на подручју Источне Херцеговине.

Према ријечима извршне директорице центра, Љиљане Чичковић, општина Требиње ребалансом буџета планирала је средства за куповину земљишта на којем ће бити изграђена сигурна кућа за подручје источне Херцеговине. Изразила је наду да ће и остале Источно – херцеговачке општине обезбиједити средства за  жртве породичног насиља и подржати пројекат.

Чичковићева је навела и све активности које организација “Женски центар” спроводи с циљем смањења стопе насиља у породици, од чега одређене активности центра имају и економску компоненту која се у нашем друштву издваја и као најважнија у осамостаљивању и јачању жене жртве насиља.

Она је истакла да су случајеви насиља у породици бруталнији него раније, али да позитивна чињеница што је све више изречених привремених мјера за починиоце. Помак је и то што су се жртве охрабриле да проговоре о насиљу у породици и што јавност има више сензибилитета према овом проблему.

На подручју Источне Херцеговине у току ове године евидентирано је 45 таквих насиља, што је за четири пута више у односу на прије десет година. У Гацку је евидентирано 10 случајева насиља у породици, у Невесињу шест и у Билећи пет. Насиље у породици није евидентирано у општинама Берковићи, Љубиње и Источни Мостар.

“16 дана активизма против насиља у породици” је међународна кампања која се обиљежава широм свијета од 1991. године, позивајући на уклањање свих облика насиља у породици путем подизања свијести на локалном, државном, регионалном и међународном нивоу, јачања локалних активности и демонстрирања солидарности са активистима широм свијета.

Кампању воде невладине организације које раде на спречавању и сузбијању насиља према женама у 6 држава региона (Србија, БиХ, Македонија, Хрватска, Словенија и Аустрија). Највећи дио активности волонтерски обављају партнерске организације, уз подршку скоро 200 организација из региона.