Обиљежена 81. годишњица страдања у селу Добреља

Парастосом недужно страдалим жртвама код спомен обиљежја у селу Добреља, обиљежена је 81 година од злочина у овом гатачком селу. Злочин припадника Првог партизанског херцеговачко – црногорског ударног батаљона над тридесет девет мјештана, углавном стараца, дјеце и жена, догодио се у зору 4. априла 1942. године.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, рекао је да се налазимо на светом мјесту које можемо са правом назвати “Гатачка голгота”.

„Скупо смо платили подјелу и братоубилачки рат, али на крви мученика настаје спасење. Нека крв наших предака мученика и крв наше браће који се деведесетих година дали животе за Републику Српску, а који су страдали због нашег опстанка на овом простору, буде наш завјет за будућност и наш поглед у будућност. Ми ћемо се вјечно сјећати и помињати наше претке који овдје страдаше. Нека им је вјечан помен, а нама опомена за будућност“, истакао је начелник Милинковић.

Мјештанин Добреља и потомак страдалника, Раденко Тодоровић, рекао је да велика субота 1942. године остаје да се прича, памти и да нас све опомиње.

„Тог јутра су партизани убили 39 људи, жена и дјеце. Просјечна старост свих убијених је 54 године. Испод 20 година било је седам младића, чак четири сина јединца. Ми никада нећемо заборавити наше претке јер су имали чист образ и разборит разум“, истакао је Тодоровић и захвалио се окупљеном народу, а посебно Општини Гацко што је овај датум подигла на виши ниво.

Историјски час одржао је професор историје у СШЦ „Перо Слијепчевић“, Никола Томановић.

Према његовим ријечима, величанствени споменик у Добрељима, један је од првих који је подигнут у бившој Југославији жртвама комунистичког терора. Споменик је опомена и подсјећање да се братоубилачки рат никада више не догоди и не понови.

„Жртва је питање идентитета, не само личног и породичног него и колективног, а без тог идентитета у коме је кључ опстанка нашег народа нема ни националног интегритета. Зато је наше да истином, опоменом и упаљеном свијећом кажемо вјечна им слава и хвала“, нагласио је Томановић.

Вијенце на спомен обиљежје положили су представници Општине Гацко, Борачке организације Гацко и потомци страдалника.

Данашњем помену у Добрељима, поред потомака и поштоваоца невино страдалих цивила, присуствовали су и ученици Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ Гацко. Уз помоћ професорице Анђелине Никчевић припремили су пригодни рецитал, а средњошколац Вук Николић, прочитао је свој рад на тему Култура сјећања – Добрељски крст страдања.

Подијелите вијест