Обиљежен Свјетски дан особа са аутизмом

Дан који слави различитост, 2. април – Свјетски дан особа са аутизмом, данас је обиљежен у Удружењу родитеља и пријатеља дјеце и омладине са посебним потребама “Растимо заједно” Гацко. У сарадњи са ученицима основне и средње школе, малишанима Дјечијег вртића и ЈУ “КСЦ” Гацко, представљена је симболична свечаност под називом “Расти са мном, а не поред мене”, којом су покушали указати на поштовање и разумијевање особа са аутизмом. У програму су учествовала и дјеца корисници центра.

Да је други април веома важан датум за ову популацију, на самом почетку програма рекла је предсједница Управног одбора ове установе, Гордана Кекић. Проблем особа са потешкоћама у психо- физичком развоју је веома тежак, рекла је Кекић, којем морамо прилазити са великом љубављу, одговорношћу и пажњом.

“Хтјели смо да упознамо ужу и ширу јавност да особе са аутизмом постоје и у нашем граду. Треба да их прихватимо окаве какви јесу, да живе заједно са свима нама, а не поред нас. На ову популацију морамо указивати сваког дана, не само данас. Нашој дјеци дужни смо учинити живот достојан човјека”, рекла је Кекић.

Током програма изведен је позоришни комад “Цвјетковићи”, у којем су учествовала дјеца удружења, химна аутизма “Тајна над тајнама”, а запјевали су и малишани Дјечијег вртића Гацко.

“Поштујте дјечија права, не само данас него и сваки други дан, кроз игру ријечи и дјела. Дајте прилику да покажу себе и своје могућности, а њихове могућности су огромне. Понекад, будите и ви дијете. Чешће, свакодневно, будите дио њиховог одрастања”, поручено је са данашње свечаности, која је завршена симболичном поруком – “Расти са мном, а не поред мене”.

Подијелите вијест