Обиљежен Дан општине Гацко

У Брљеву код Гацка, данас је обиљежено 76 година од устанка у Другом свјетском рату и Дан општине Гацко. Обиљежавање је почело изношењем заставе на брдо Гат – зборно мјесто устаника, као знак сјећања на часне претке.

У присуству великог броја званица, представника борачке организације, представника локалне власти у Гацку и мјештана околних села, служен је парастос палим устаницима и положено цвијеће на споменик на Брљеву.

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, рекао је да оно што славимо као најзначајнији датум, клица је устанка која је почела 6. јуна 1941. године и пронијела се цијелом сјеверном Херцеговином. „Према тврдњи историчара у наредних 5-6 дана било је више од 1000 пушака које су спасиле српски народ од истребљења. Створили смо Републику Српску и треба да волимо, његујемо и пазимо, много више него што смо радили до сада, и да будемо више уједињени него што смо данас“, рекао је Радмиловић.

О значају устанка и историјским аспектима говорио је професор историје, Милан Никчевић, а током програма обратио се предсједник Борачке организације Републике Српске, генерал Миомир Савчић.

У свом обраћању честитао је Дан општине са жељом да све будуће празнике дочекујемо у миру и слози. „Част ми је и задовољство што сам данас овде на овом свијетлом мјесту српске историје, мјесту које доказује и показује колико је висока свијест о патриотизму, жеља за слободом народа овог простора и који је управо на овом мјесту тог 6. јуна донио одлуку да узме своју судбину у своје руке“, рекао је генерал Савчић.

Генерал Савчић је додијелио златну значку, највеће одликовање Борачке организације Републике Српске, Стојанки Тепавчевић, мајци погинулих бораца Душана и Милана Тепавчевића.

А у сусрет обиљежавању Дана општине, синоћ је у сали Парохијског дома уприличено представљање књиге „Спасавање савезничких авијатичара“.