Обиљежен Дан општине Гацко

Подизањем заставе на брду Гат – зборном мјесту устаника, у Брљеву код Гацка данас је обиљежено 75. година од почетка устанка и Дан општине Гацко.

У присуству великог броја званица, представника борачке организације, начелника сусједних општина, представника локалне власти у Гацку и мјештана околних села, служен је парастос палим устаницима и положено цвијеће на споменик на Брљеву.

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, у свом обраћању рекао је да значај овог устанка, осим у оквиру Ћоровићевих сусрета и завичајних дружења, на жалост у српској историји још није добио своје значајно мјесто. „Устанак тих размјера је била борба за опстајање и херојско дјело, и то херојско дјело општина Гацко слави као свој дан“, рекао је Радмиловић.

Током програма, обратили су се и предсједник Борачке организације општине Гацко, Слободан Илић и млади историчар, професор др Глигор Самарџић.

Овом приликом додијељене су награде и дипломе за најуспјешније на Петим сусретима радника општине Гацко, као и плакете као посебна признања за шесторицу добровољних даваоца крви.

У културно-умјетничком дијелу програма представили су се два културно-умјетничка друштва из Гацка, „Сава Владиславић“ и „Зеленгора“, народни гуслари Војин Тепавчевић и Ненад Ивковић, пјевачке групе “Тешан Подруговић” и “Сава Владиславић” и пјесници Сретен Видаковић и Милан Никчевић.

Подијелите вијест