Обиљежен Дан Гатачке бригаде

Јуче је у Гацку обиљежен дан формирања Гатачке бригаде Војске Републике Српске. Седми август је изабран симболично, јер је на тај дан, прва гатачка војна формација, под гатачком командом отишла на извршење првог борбеног задатка на требињско ратиште.
Помен погинулим борцима у новоизграђеном храму Свете Тројице, служио је Владика Атанасије уз саслужење свештенства, а постављен је и крст на тргу у центру града гдје ће ускоро бити изграђено спомен обиљежје. Понуђена су три идејна рјешења споменика, од којих ће се у наредном периоду изабрати коначно рјешење.
Вијенце у спомен собу положили је предсједник БОРС-а Миломир Савчић, а испред општине Гацко замјеник начелника општине, Радоица Антуновић и предсједник скупштине, Јован Ковачевић. Почаст погинулим борцима одали су и начелници општина Калиновик и Трново, борачких организација Гацка, Невесиња, Билеће, Љубиња, Фоче и Трнова.

Предсједник БОРС-а, Миломир Савчић захвалио се гатачким борцима на огромном доприносу у стварању Републике Српске.
„Ово је прилика да се сјетимо, не само ратног пута прослављене гатачке бригаде која је стизала на скоро сва ратишта, него да се сјетимо свих погинулих сабораца, да видимо у каквој су позицији њихове породице и колику још обавезу имамо према тим породицама“, рекао је Савчић.
„Нисмо задовољни са друштвеним статусом Борачке организације, али неке ствари по том питању се мијењају. Власт је схватила потребу да Борачка организација због своје историјске улоге у стварању Републике Српске и због бројности чланства заслужује посебан статус у односу на друге организације“, додао је Савчић.
Предсједник Борачке огранизације општине Гацко, Слободан Илић, рекао је да је Гатачка бригада носилац ордена Радовна Караџића, осам гатачких бораца је одликовано медаљом Милана Тепића.
„На ратишту је животе изгубило 49 гатачких бораца, а у спомен соби су имена 142 погинула борца који су гинули широм БиХ, а њихове породице су након рата доселиле у нашу општину. 1500 бораца је прошло кроз гатачку бригаду, 274 су рањена, а сваки погинули борац је посмртно одликован“, истакао је Илић.
Испред општине Гацко, присутне је поздравио предсједник СО-е Гацко, Јован Ковачевић.
„Ово је начин да се одужимо палим борцима, али и да се њихово дјело сачува од било каквог заборава, да остане као вјечито сјећање свим генерацијама, а не само овој која је са њима живјела и ратовала и дала своје животе како бисмо ми овде могли слободно да живимо“, рекао је Ковачевић.
Обиљежавање дана Гатачке бригаде настављено је у спортској дворани уз културно-умјетнички програм, након чега је у ресторану “Кармен” симболично уприличен војнички ручак.