Обиљежавањем Дана Саве Владиславића отворена манифестација Гатачко културно љето

У Дому културе у Гацку, у петак, 27. маја, обиљежавањем Дана Саве Владиславића, отворена је манифестација Гатачко културно љето, у организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Гацко.

Уприличена је изложба фотографија „Русија, најлепша земља“ Руског географског друштва, а поводом 170 година његовог постојања приказан је и кратки документарни филм о љепотама Русије.

У име домаћина добродошлицу је пожељела директорица Културно – спортског центра Гацко, Мира Копривица, а у име организатора предсједник СПКД Просвјета, Драгутин Паповић.

„Општински одброр Просвјете Гацко је један од најактивнијих одбора. Организовали смо низ културних манифестација и концерата, објавили безброј издања, и цијело вријеме радили на саборности и обједињавању у организацијама и помоћи свих друштава са сличним предзнаком. Из таквог једног дјеловања изродила и манифестација Гатачко културно љето, коју ове године организујемо по други пут“, рекао је Паповић.

Предсједник Руског географског друштва у Србији, Мирољуб Миличић, говорио је о изложби, али и указао на блискост овог простора и данашње Русије која вуче корјене од прије 300 година.

„Културе и духовности на овим просторима никада није мањкало. Каква је култура и духовност овде, такав је и наш велики Сава Владиславић. Сада причамо о његовим достигнућима, а за вријеме свог живота он није превише говорио о себи“, истакао је Миличић.

Први секретар амбасаде Руске федерације у БиХ, Едуард Серик истакао је велики допринос Саве Владиславића за развој економских, дипломатских и културних веза између Руса и Срба.

„На фотографијама са ове изложбе можете видјети колико љепота има Русија, ако желите да се упознате са овим љепотама добро дошли сте у Русију. Не треба да путујете широм свијета, Русија има све“, рекао је Серик.

Гатачко културно љето и изложбу фотографија отворио је начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић који је том приликом истакао да не постоји српско – руско пријатељство, већ постоји српско – руско братство које је нераскидиво.

О Сави Владиславићу говорио је прошлогодишњи побједник конкурса о Светом Сави, гимназијалац Огњен Бошковић, а програм су употпунили и чланови Културно – умјетничког друштва „Сава Владиславић“.

Манифестација Гатачко културно љето трајаће до краја јуна, а све информације о догађајима можете пронаћи на страници СПКД Просвјета, општински одбор Гацко.