Народна библиотека Гацко: Читање је ипак у моди

Упркос чињеници да нам је преко интернета и друштвених мрежа мање – више све доступно, љубитеља књиге и данас има. То нам је потврдила и директор Народне библиотеке Гацко, Милица Лажетић, коју смо посјетили и поразговарали о читалачкој публици и интересовању Гачана за писану ријеч настањену између корица књиге. Активних читалаца сваке године има чак преко 500, а крајем године они који се посебно истичу буду и награђени. Наравно, књигом.

                   Директор, Милица Лажетић

“У Народној библиотеци има преко 20 хиљада књига, што је у односу на 2015. годину велики помак. Сваке године библиотека има преко 500 активних чланова. Предњаче дјеца, основци, а библиотеку посјећују и студенти али и пензионери. Највише читају дјеца кроз лектире. Обновили смо фонд лектира, тако да дјеца код нас радо долазе и бораве у читаоници“, каже Лажетић.

У библиотеци кажу да се сваке године труде да набаве нове наслове, а у задње три године направљен је значајан помак. Електронски су унешени наслови свих књига, са основним подацима. Школска литература, класици, историјска и литература за научно – истраживачке радове, фундус је којим, између осталог, библиотека располаже.

“У фундусу библиотеке налазе се и књиге које су корисне за научно – истраживачке радове. Таквих наслова библиотека броји неколицину и оне нису доступне за изнајмљивање, осим у просторијама библиотеке у току радног времена. Библиотека располаже дјелима из завичајне збирке нашег Новака Мандића Студа, која је тражена из сусједних земљама. Ту је и историјска литература, Први свјетски рат, која је тражена код основаца за потребе писања реферата из историје на поменуту тему. Дјеца су боравила током цијеле године овдје. Израђивали смо паное из различитих предмета. Циљ нам је био да библиотека постане неко мјесто гдје дјеца често долазе“, рекла је Лажетић, истичући да се труде да набаве и оне друге, популарне наслове.

Роман „Корени“ Добрице Ћосића, књига је која се највише читала ове године. Дјеца и одрасли, без разлике. Можда због актуелне истоимене ТВ серије, а можда је разлог поновно враћање нашим домаћим писцима који су обиљежили школске дане многима од нас.

У читаоници библиотеке током ове године највише су боравили студенти и ученици, основци и средњошколци. Лажетић позива и све пензионере, који јесу корисници библиотеке, али не и читаонице гдје могу доћи и прочитати дневну штампу и уопште се користити интернетом.

„Оно што је нама важно је да грађани знају да увијек стојимо на располагању и да смо ту управо за њих. Од најмлађих до најстаријих. Сваке године најактивније читаоце наградимо књигом, и то је пракса задњих пет-шест година“, истиче Лажетић.

Када се подвуче црта, ова година је била успјешна, каже Лажетић. Запослени у библиотеци посјећивали су многе семинаре и остварили добру сарадњу са колегама из сусједних градова и земаља. Имали су посјету колега из Требиња, а наредне седмице правиће и мини радионицу пред новогодишње празнике за оне најмлађе. У наредној години циљ је, како кажу, додатно побољшање статуса Народне библиотеке Гацко. Запослени у овој образовној установи позивају све оне који још увијек нису постали корисници библиотеке, да то учине што прије. Једно је сигурно – библиотека је квалитетно опремљена, а добрих наслова вам неће фалити. Да би се и сами увјерили, знате шта вам је чинити.