Најава: Представљање изложбе „Свети заштитници руске земље“ и „Руско чудо“

У недељу 18. фебруара, у 19:00 часова у Дому културе у Гацку биће представљена изложба „Свети заштитници руске земље“ и „Руско чудо“. У питању је изложба која је након музеја и галерија у Фочи и Вишеграду, а посредством руске амбасаде, стигла и код нас.

Изложба има двије цјелине:

Прва цјелина, „Свети заштитници руске земље“, тиче се фото репродукција икона Светаца заштитника руске земље, којима се Руси током вијекова моле за заштиту своје отаџбине. Унутар те цјелине, посјетиоци ће моћи да виде и како изгледа ордење којим Русија дарује најзаслужније, а која носе имена светаца.

Друга цјелина изложбе, „Руско чудо“, је изложба коју представља музејски комплекс “Коломенско” и тиче се дрвене палате цара Алексеја Михајловича, која је изграђена 1667. год недалеко од Москве.

Биће представљена фототипска издања гравура, акварела, цртежа слика, литографија на којима је приказана поменута палата, као и портрети власника палате.

Изложба је опширна, преко 70 паноа са фотографијама, са детаљним описима и легендама, а као таква да је интересантна за поштоваоце православља, историје Русије, архитектуре, иконописа.

Из ЈУ КСЦ Гацко позивају све суграђане да дођу и уживају у овој, како истичу, цјеловитој и вриједној изложби.

Добродошли.

Подијелите вијест