Најава: Изложба “Невесињска олимпијада” у четвртак у Гацку

Министарство просвјете и културе РС, у сарадњи с Музејом Херцеговине Требиње, у четвртак 28. новембра са почетком у 19 часова у Дому културе у Гацку представља изложбу „Невесињска олимпијада” и тиме почиње промоцију овог  важног културног догађаја у току 2019. године.

Невесињска олимпијада налази се на Прелиминарној листи нематеријалног насљеђа Босне и Херцеговине, тј. Републике Српске, и у току 2019. године требало би да буде уврштена на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа као културна пракса с подручја Херцеговине, и тиме буде четврти заштићени елемент са овог европског подручја.

Изложбу „Невесињска олимпијада за УНЕСКО” чине панои на којима је представљен историјат манифестације припремљен на основу архивске грађе, новинских текстова и старих фотографија. Витешки дух, част и достојанство, Невесињци су дубоко урезали у своју традиционалну светковину. Богато културно наслеђе и старе спортове успјешно чувају од заборава, истовремено дајући овој манифестацији модерне тонове и савремене видике.

Организатори позивају све заинтересоване суграђане, љубитеље традиције, коњичких трка, традиционалних витешких вјештина, да дођу и погледају изложбу и тиме дају подршку пројекту “Невесињска олимпијада” за УНЕСКО нематеријално наслеђе.

Подијелите вијест