Најава: 22. Научни скуп историчара у Гацку

Упркос актуелном вирусу корона, манифестација Ћоровићеви сусрети писаца – Међународни научни скуп историчара, одржаће се по 22. пут у Гацку. Манифестација почиње у петак, 18. септембра, а овогодишња тема скупа „Осам вијекова светосавља у Херцеговини“  окупиће око двадесетак историчара из Босне и Херцеговине и Србије.

Свечане академије неће бити, а овогодишња награда „Владимир Ћоровић“ на самом почетку рада Научног скупа биће уручена академику Момчилу Спремићу, редовном професору Филозофског факултета у Београду (у пензији) и редовном члану Српске академије наука и умјетности.

„Континуитет рада не прекидамо, иако ће скуп бити одржан у сјенци пандемије актуелног вируса. Придржаваћемо се свих мјера које захтијева Институт за јавно здравље и локални Кризни штаб. Поштујући сва правила, нећемо организовати Свечану академију као претходних година. У договору са представницима Епархије ове године припремамо Зборник радова а на неки начин и скуп, договорили смо се да у Парохијском дому оставимо 50 мјеста колико је и дозвољено, те ћемо и на тај начин испоштовати све мјере“, рекао је предсједник СПКД „Просвјета“ Гацко, Радомир Вучковић.

Научни радови су већ прикупљени и обрађени, каже Вучковић, те ће за разлику од претходних година, прије почетка рада академика у Гацку бити објављен Зборник у којем ће се наћи радови са овогодишњег скупа.

ПРОГРАМ СУСРЕТА:

ПЕТАК, 18. септембар:

  • 08.00 – Полагање цвијећа на споменик палим борцима Отаџбинског рата и посјета спомен соби,
  • 09.00 – Рад Научног скупа (Парохијски дом),
  • 14.00 – Посјета РиТЕ Гацко,
  • 15.00 – Наставак рада Научног скупа

СУБОТА, 19. септембар:

  • 08.00 – Наставак рада научног скупа у Читаоници Народне библиотеке,
  • 09.30 – Посјета манастиру у Данићима – историјски час и представљање Просвјетиних издања,
  • 12.30 – Књижевно историјски час у Фочи на Богословском факултету.

Ћоровићеви сусрети – Научни скуп историчара, одржавају се у организацији СПКД „Просвјета“ Гацко, а под покровитељством Општине Гацко.

Суорганизатори: Министарство просвјете и културе владе РС и Канцеларија за сарадњу са Србима у региону владе Р. Србије.

Спонзори: ЕРС Требиње, РиТЕ Гацко, „Антикорозија“ Гацко и „Термоградинг“ Гацко.

Добро дошли!

Подијелите вијест