Мушка пјевачка група “Сава Владиславић” прославила Крсну славу

Чланови мушке пјевачке групе “Сава Владиславић”, јуче су у Автовцу код Гацка, по први пут прославили Крсну славу Светог Великомученика Георгија – Ђурђиц.

Да се неким чудом Гроф Сава Владиславић пробудио синоћ у свом Јасенику и да га је од свих мјеста на свијету која је овај великан обишао, осјећај одвео гдје га срце води, знао би стазе, осмјехнуо се неписаном али утканом завјету душе и тачно знао где иде.

Они који носе и проносе изворну пјесму нашег краја, чувају народну баштину и штите од заборава, награђени су великим бројем награда и признања.

“Шта је човјек ако не умије да запјева и да разумије, брата, друга да спаси од туге, да наздрави за године дугог пјесмовања и братствовања”, мото је ове распјеване дружине.

Разборито, сложно, радо дочекани гдје год дођу, пожељели су по угледу на друге домаћине да и они могу угостити и тако добили своје “мјесто под сунцем”.

Канцеларије удружења освјештао је свештеник Автовачке парохије, Миодраг Вртикапа, а дружење се увеличали чланови пјевачке групе “Пива” из Плужина, чланови аматерског пјевачког друштва “Орах” из Ораха (Црна Гора) и чланови гусларског друштва “Тешан Подруговић” из Гацка.

Својим присуством подршку удружењу дали су и начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, одборници скупштине општине, директор Електропривреде РС, Лука Петровић и извршни директор Електро Херцеговине, Милутин Мастиловић.

“И радост и туга су тренутни, пјесма је оно што не пролази, очувати изворно пјевање за јуче, данас и сутра је дуг прецима и завјештање онима који насљеђују. Сава Владиславић је име и темељ, Мушка пјевачка група је кућа, све до крова и до неба нека се чује пјесма. На многа љета”, поручују из Удружења.

Подијелите вијест