Министар здравља и социјане заштите РС у посјети Гацку

Општину Гацко данас је посјетио министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, Драган Богданић, који је са директорима центара за социјални рад Гацка, Билеће и Невесиња као и представницима Удружења, разговарао о унапређењу и бољем избору циљева социјалне заштите.

„Разговарали смо о проблемима рада центара за социјални рад и Удружења дјеце и омладине са посебним потребама. Сви смо сагласни да социјална давања требају бити добро циљана како би дошла до корисника којима су најпотребија, као и да исправљамо Правилнике, Законе и грешке које се дешавају у њиховом провођењу, и усагласили смо се да је јакао битно да у томе сви учествујемо“, рекао је Богданић и додао да Влада настоји да се социјална давања редовно исплаћују колико год је то могуће, као што то чине и локалне заједнице у којима нису видљиве опште потешкоће у раду.

Богданић је похвалио је рад и организованост Удружења „Растимо заједно“ у Гацку, који треба да буде добар примјер осталим Удружењима у РС.

Директор Центра за социјални рад Гацко, Ранко Мастиловић, истакао је да се сви Центари у свом раду сусрећу са истим проблемима – повећан број корисника као и континуитет исплата. „Разговарали смо и о одређеним правима која желимо да уведемо у наредном периоду, а која се тичу самог старења популације у РС посебно у Херцеговини, и надамо се да ћемо ускоро успјети да ријешимо много тога на добробит наших корисника“, рекао је Мастиловић.

Пораст броја корисника је почео од 2012. године, од увођења новог Закона, јер су новчана давања повећана четири пута када се повећао и број лица заинтересованих за остваривање ових права, док један број и нема законског основа за то.

Директоти центара за социјални рад и данас су имали уобичајене захтјеве – да се министарство потруди да и даље држи континуитет исплата, да се развије помоћ у кући, те да институционално збрињавање старијих лица буде мање изражено кроз боравак у дневним центрима у локалним заједницама.

Предсједник Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС, Радомир Радмиловић, министра је упознао и са проблемима дјеце и омладине са потешкоћама у развоју. Представљена је основна проблематика корисника и усагласили су се да у наредном периоду направе конкретне потезе који ће побољшати услове живота ове популације.

Радмиловић је истакао да су ортопедска помагала, лијекови који се не налазе на позитивним листама и пелене основни проблеми са којима се сусрећу ова лица, те се нада да ће у наредном периоду имати састанак и са представницима Фонда како би ближе пронашли свима прихватљива рјешења.

Подијелите вијест