Милинковић: Саборност, а не дневна политика, услов је опстанка Републике Српске

Одбрана и опстанак Републике Српске били су, јесу и биће условљени јединством свих релевантних политичких фактора чије је сједиште на територији Републике Српске, поручио је начелник општине Гацко Огњен Милинковић, реагујући на најновији иступ бившег предсједника СДС, Вукоте Говедарице.

“Управо то је разлог зашто су данас саборност и јединство насушно потребни, као што је то био случај почетком деведесетих. И није овдје само ријеч о наметнутој Инцковој одлуци, већ о читавом репертоару атака на Републику Српску, било да они долазе из Федерације БиХ или из оних центара моћи који БиХ третирају онако као што су то чинили 1908. године.

Саборност и јединство свакако не значе да у страначком погледу сада неко треба да престане да буде оно што је био и што јесте. Ова два појма значе да постоји заједништво око минимума виталног националног интереса српског народа са ове стране Дрине, а то је опстанак Републике Српске. У том контексту нису ми до краја јасни најновији иступи господина Говедарице. Не знам да ли је њему познато да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изнио идеју концентрационе владе која би ојачала позицију Републике Српске. Мислим да је сада прави тренутак да се господину Говедарици укаже на подршку коју су одбрани Републике Српске пружиле Русија и Кина, двије сталне чланице Савјета безбједности – што упућује колико се овдје ради о ускостраначком интересу Милорада Додика и СНСД, а колико о препознавању историјског тренутка и потребе да се у овом часу стане уз српски народ. Господин Говедарица треба да научи да разликује дневнополитички интерес од националног.

У опозицији постоји велики број људи који препознају национални интерес и који су спремни да својим политичким кредибилитетом стану у његову одбрану. Вукота Говедарица, нажалост, није један од њих, што показује својим дугогодишњим политичким дјеловањем. Не знам шта се крије иза Говедаричиног покушаја да се наруши српско јединство, али знам да су противници опстанка Републике Српске спремни да нађу и да искористе сваку пукотину у српском политичком блоку”, наводи се у саопштењу начелника општине Гацко, које је достављено медијима.