Међународни дан особа са инвалидитетом обиљежен у Удружењу “Растимо заједно” Гацко

Међународни дан особа са инвалидитетом данас се обиљежава широм свијета. Како је то много пута речено, овај дан за циљ има промовисање разумијевања проблема инвалидитета и мобилисање подршке за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом. Овај дан је прави повод да се скрене пажња на проблеме са којима се ове особе суочавају.

Симболичним интерним дружењем, Удружење родитеља и пријатеља дјеце и омладине са посебним потребама “Растимо заједно” из Гацка обиљежило је овај датум, подсјећајући нас још једном на лош положај особа са инвалидитетом које су вишеструко маргинализоване и дискриминисане.

„Током дружења разговарали смо о проблемима са којима се особе са инвалидитетом сусрећу. Претходних година овај датум смо обиљежавали кроз различите видове радионица и дружење уз забаву са дјецом типичног развоја и корисницима услуга ЦДПП-а, а с обзиром на епидемиолошку ситуацију, ове године датум смо симболично обиљежили само са корисницима ЦДПП-а“, кажу у Удружењу.

Сматрају да се положај особа са инвалидитетом поправио у односу на протеклих 10 – 15 година, али, како истичу, још увијек има пуно проблема и дискриминације по питању образовања, запошљавања, архитектонских баријера, паркинг мјеста и финансијских проблема ове популације.

Како сазнајемо, корисници Удружења „Растимо заједно“ тренутно марљиво раде на изради експоната за Хуманитарни базар који организује ЈУ „Дјечији вртић“ Гацко за Марка Вучковића из Билеће, коме је неопходна трансплантација бубрега у Бјелорусији.