Манифестација “Дани Саве Владиславића” одржана у Гацку

Свечаним дефилеом удружења које баштини име грофа Саве Владиславића, синоћ је по први пут у Гацку отворена истоимена манифестација – “Дани Саве Владиславића”. Организатори манифестације били су Удружење за очување народне пјесме и игре “Сава Владиславић”, које носи име овог великана, и СПКД “Просвјета” Гацко, у сарадњи са Координационим савјетом сународника из Русије у БиХ.

У сали Дома културе, културно – умјетнички дио програма у част знаменитог Гачанина настављен је пред домаћом публиком, која је, судећи по броју, исказала поштовање и заинтересованост за једну овакву манифестацију која је Гацку недостајала.

Госте и све присутне на почетку су поздравили у име локалне власти замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, а испред  организатора све је поздравио и предсједник СПКД “Просвјета” Гацко, Радомир Вучковић.

О Сави Владиславићу, његовом животу, раду и утицају, бесједио је књижевник Бранко Конотар. “Постоје људи који својим животом обиљеже епоху. Постоје и они који су значајни у неком времену и они који обиљеже вјечност, као што је то гроф Сава Владиславић”, нагласио је Конотар, подсјећајући да се овај великан измјерио уз најзначајније људе његовог доба на понос и славу не само Херцеговине него и цијелог српства.

Аташе за медије у Амбасади Руске Федерације у БиХ, Антон Соколов, истакао је да манифестација као што је ова потврђује велико пријатељство два православна народа, Срба и Руса.

Испред Координационог савјета сународника из Русије у БиХ, обратила се предсједница савјета, Галина Бокић, која живи и ради у Љубињу као професор Руског језика. 

У част грофа Рагузинског, током вечери представиле су се све фолклорне секције домаћина вечери. Допринос су дали и њихови пријатељи из Смедерева, КУД „Деспот Ђурађ“, потом народни гуслари Бошко Вујачић, Милорад Ћеклић и Славко Горановић те ученици из Љубиња који су пјевали и рецитовали пјесме на руском језику.

На крају вечери на указаном повјерењу учесницима, гостима и спонзорима, захвалио се предсједник Удружења “Сава Владиславић”, Драгутин Паповић.

Покровитељ манифестације била је Општина Гацко.

Подијелите вијест