КУД „Зеленгора“ на Mеђународном фестивалу „Дјеца свијета“ у Агригенту

КУД „Зеленгора“, од 4 до 10 марта, учествовао је на државном Mеђународном дјечијем фестивалу, који је одржан на Сицилији. 25 чланова друштва били су гости сицилијанског града Агригента – организатора овог фестивала на чији позив су се и одазвали.

Поред чланова КУД-а „Зеленгора“, који су на овом фестивалу учествовали као представници БиХ, учествовали су и представници Украјине, Бугарске, Румуније и Италије.

Током боравка, наступи су били свакодневни и на различитим сценама, а како кажу чланови КУД-а, најупечатљивији наступи су они који су настали у позоришту у Агригенту, које је најстарије позориште у Италији, а спада и у друго најстарије позориште у Европи. Затим, ту је наступ у катедрали, гдје се представила пјевачка група друштва, а умијеће чланова „Зеленгоре“ забиљежила је и сицилијанска телевизија кроз получасовну емисију снимљену у њиховом студију.

Током посјете, чланове друштва угостио је и градоначелник Агригента.

Осим обавезног дијела програма, чланови друштва истичу да је ово уједно била прилика да упознају Сицилију, острво окружено Јонским, Тиренским и Средоземним морем, које обилује очуваним траговима тридесет вијекова дуге културе и историје. Сам град Агригенто је археолошко подручје у коме су очуване грађевине још из времена старе Грчке.

На 2000 метара надморске висине, чланови друштва су ишли у обилазак Етне, највећег активног вулкана у Европи. Главни град Сицилије, Палермо, којег карактеришу уске уличице старог језгра града, тргови и фонтане, одише посебним духом Сицилије. Посјетили су и катедралу Монреал, као и зграду позоришта гдје су снимљни кадрови култног филма „Кум“. Посјету Барију обиљежио је обилазак цркве Св. Николе у којој се налазе мошти свеца, као и  у обилазак познатог стадиона Св. Никола.

И на крају, мирис зрелих поморанџи, мандарина и лимуна са бескрајних плантажа по читавом острву, пратио је чланове КУД-а „Зеленгора“ на њиховом повратку кући.

Подијелите вијест