КУД „Зеленгора“ на Међународној ревији фолклора „Шамачко прољеће 2014“

Међународна ревија фолклора „Шамачко прољеће 2014“, одржала се 11. годину за редом, у два посавска града Шамцу и Броду, од 24. до 27. априла, и позиционирала се као један од престижнијих фестивала фолклора у Босни и Херцеговини. На ревији су учествовала друштва из Турске, Србије, Хрватске, Републике Српске и Босне и Херцеговине, међу којима је био и КУД „Зеленгора“ из Гацка.

На фестивалу, чланови КУД-а “Зеленгора“ представили су се играма из Источне Херцеговине, уз пратњу младог гуслара Мирка Жарковића. Свечаност је увеличала и солисткиња и члан друштва, Данка Илић, побједница прошлогодишњег Ђурђевданског фестивала. Поред концерта, чланови „Зеленгоре“, али и осталих друштава, имали су и пријем код градоначеника поменутих градова, као и дефиле улицама града. Како кажу, и овај пут су представили своју општину на најљепши начин, како доликује слика  културног догађаја.

На два концерта у Шамцу и Броду, преко 2000 грађана, љубитеља традиције и културе, имали су прилику да виде сву љепоту и различитост културног блага држава учесница, уз приказ народних ношњи и обичаја.

Посјетиоцима су се током ревије представили и КУД “ГYТЕ” Енсембле из Истанбула, КУД “Елетропорцелан” из Аранђеловца, КУД “Бранислав Нушић” из Борова, КУД “Тарас Шевченко” из Прњавора, КУД “Младост” из Разбоја, КУД “Босиљак” изДервенте, КУД “Лијешће” из Лијешћа, КУД “Душко Трифуновић” из Брода, као и домаћин и организатор ревије КУД “Шамац” из Шамца.

Организатори овогодишње Међународне ревије фолклора, били су Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са општинама Шамац и Брод, КУД-ом “Душко Трифуновић” из Брода, као и домаћином и носиоцем комплетне активности, КУД-ом “Шамац”.

Подијелите вијест