Кнегиња Јелисавета Карађорђевић отворила “Дане кошуте” у Гацку

                         Туристичка организација општине Гацко, протеклог викенда по други пут успјешно је организовала манифестацију под називом “Дани кошуте”. Манифестација је почела изложбом слика из архивске грађе, у организацији СПКД “Просвјета” Гацко, посвећене кнезу Павлу Карађорђевићу краљевском намјеснику, коју је свечано отворила кнегиња Јелисавета Карађорђевић. Истичући задовољство што се налази у Гацку, кнегиња Јелисавета гатачкој публици кроз изложбу је пренијела праву истину о њеном оцу, чији живот и историја, према њеним ријечима, нису представљени објективно.

Директор архива Југославије, Миладин Милошевић, истакао је да изложба представља збирку од непроцјењиве важности за разумијевање најтежег периода у историји Југославије. Према његовим ријечима, пажљивим избором из обимне документарне грађе, приказана је историју Југославије кроз дјелатност кнеза Павла у годинама прије Другог свејтског рата, како би, између осталог, подстакли млађе генерације у даља историјска истраживања о периоду његовог намјесништва.

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, није крио задовољство што по други пут у Гацку има прилику да угости некога из краљевске породице Крађорђевића, шаљиво додајући да у Гацку нема толико љубитеља лијепе умјетности и историје али да има љубитеља Карађорђевића. Желећи угодан боравак у нашој општини, Радмиловић је кнегињи уручио народну ношњу, у знак сјећања на Гацко и ову манифестацију.

У наставку вечери, велики број посјетилаца имали су прилику кроз изложена документа да се упознају са родословом династије Крађорђевић, преко образовања, приватног живота, краљевског намјесништва све до низа других занимљивих докумената и фотографија.

Манифестација “Дани кошуте” настављена је и наредног дана, на платоу испред храма Свете Тројице, гдје је уприличен главни садржај манифестације, туристичко – привредно представљање нашег краја. На око петнаестак штандова, посјетиоцима су се представили произвођачи домаћих гастро производа, производа кућне радиности, традиционалних народних рукотворина и сувенира.

Осим домаћих излагача, учешће су узели и излагачи из неколико општина Источне Херцеговине – Билеће, Требиња, Калиновика, чиме је укупна понуда традиционалних производа била употпуњена. Из туристичке организације наше општине, истичу да се на овај начин доприноси развоју домаће привреде и предузетништва, те да је манифестација добила регионални карактер.

Покровитељ манифестације и ове године била је општина Гацко.

Подијелите вијест