Кабинет начелника општине Гацко: Обавјештење за узгајиваче стоке о појави бруцелозе

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Ресор за ветеринарство, на простору Херцеговине појавила се опасна заразна болест бруцелоза, од које оболијевају животиње и људи. Болест је  узела маха у сусједним општинама и пријети опасност да се прошири и на нашу општину. Регистровани су случејеви на подручју општина Требиња, Невесиња и Берковића.

С обзиром да из ових општина у љетном периоду долази велики број животиња на испашу на подручје општине Гацко овим путем упозоравамо све локалне узгајиваче стоке да у своја стада не примају животиње из других општина. Животиње које се изгоне на испашу на терен општине Гацко морају имати потврду о вакцинацији против бруцелозе или крвни налаз негативан на бруцелозу из референтне лабараторије.

У циљу заштите од заразне болести моле се сви узгајивачи стоке да се придржавају датог саопштења како се болест не би проширила и на подручје наше општине.

Непоштовањем ових упута могу се нанијети несагледиве штете узгајивачима стоке и посебно угрозити животе људи.

Сви евентуални случајеве кршења, могу се пријавити Одјељењу за инспекцијске послове, Ветеринарској станици Гацко и Полицијској станици Гацко ради предузимања даљих мјера.

НАПОМЕНА:

У регионалним болницама у последњих два мјесеца јавили су се пацијенти обољели од бруцелозе са веома озбиљним симптомима. Ова болест може довести до трајног оштећења организма (ТРАЈНО ОШТЕЋЕЊЕ БУБРЕГА, СРЦА И ПЛУЋА) те стога још једном упозоравамо узгајиваче стоке да строго поштују законску процедуру и тиме превасходно заштите себе и своје породице.

 

 

Подијелите вијест