Јереј Данило Дангубић одржао предавање на тему „Спасење“

У гатачком парохијском дому, у недјељу 7. децембра, парох Друге гатачке парохије, јереј Данило Дангубић одржао је предавање на тему „Спасење“.

Том приликом свештеник Данило нагласио је да је „Спасење“  унутар Хришћанства схватано на разне начине, али да је највећи проблем то што се и унутар самог Православља појављују разна тумачења Вјечног Живота која нису у складу са предањем Источне Цркве.

Наше Спасење не смијемо да схватимо као спасење од гријеха него спасење од смрти. Ми смо смртна бића, и то што нека учења покушавају да обезбиједе вјечно постојање човјеку тако што износе учење о „бесмртности душе“, сасвим је неправославно виђење ствари. Све што је створено ни из чега (а и ми смо створени ни из чега) смртно је и своје спасење може да обезбиједи једино у личном односу са Богом. Зато је Литургија лијек бесмртности јер се у Њој сви заједно, једни са другима и са Богом сједињујемо у личном односу. Никакво поштење или добра дјела не спашавају од смрти и непостојања, већ једино лични однос са Оним који није смртан и који није створен, а то је Бог. Ми смо немоћни да постојимо вјечно јер не посједујемо никакву вјечну категорију бића, вјечност нам може понудити онај који је једини вјерчан, а то је Бог.

С обзиром да је запад спасење поистовијетио са спасењем од казне и опроштењем гријеха, на западу доминира Крст је је он символ жртве Божије ради нашег „искупљења“. За разлику од запада, наш поглед на спасење је искључиво везан за спасење од смрти и због тога код нас у богослужењима и уопште у цркви доминира Васкрсење, истакао је између осталог свештеник Данило.

Ово је прво предавање у божићном циуклусу предавања која ће бити одржана у гатачком саборишту.

Подијелите вијест