Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу – ЕУ4АГРИ

У оквиру пројекта ЕУ4АГРИ, који финансира Европска унија, објављен је Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу.

У оквиру овог јавног позива на располагању је 3.5 милиона КМ, а средства подршке по једној пријави могу износити од 15.000 КМ до 300.000 КМ. За сваки пројекат подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 35% укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције, изузев за сектор производње воћа и поврћа гдје властито суфинанасирање износи минимално 30%.

Прихватљиви подносиоци пријава за додјелу бесповратних средстава у оквиру мјере подршке могу бити обрти/самостални предузетници, задруге и предузећа.

Ко се може пријавити на овај Јавни позив?

Кроз овај јавни позив Европска унија ће подржати пољопривредна газдинства која доприносе стабилизацији/јачању производне конкурентности и повећању нивоа продуктивности примарне пољопривредне производње кроз модернизацију и увођење нових технологија и иновација, унапређењу квалитета производа, хигијене и сигурности хране, промовисање добрих пословних пракси и одрживог развоја путем побољшања управљања природним ресурсима, заштите околиша, заштите радника и сигурности хране, те доприносе ублажавању посљедица насталих услијед пандемије КОВИД-19.

За подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу прихватљиви су сви пројекти који се односе искључиво на пољопривредне секторе као што су: производња млијека, меса, узгој житарица и уљарица, узгој воћа, укључујући виноградарство и маслине, узгој поврћа, производња садног материјала (саднице воћа, пресаднице поврћа и сјеменски кромпир), производња јаја, узгој рибе, узгој зачинског биља, љекобиља, гљива, као и производња меда.

Пријаве се могу поднијети од 23.11.2022. године, док је крајњи рок за подношење пријава је 31. јануар 2023. године до 15:00 сати. Пријаве поднесене након истека рока се неће узети у разматрање.

Како се пријавити?

Корак 1: Прочитајте документ Смјернице за подносиоце пријава у којем се налазе све информације о критеријима јавног позива, начину попуњавања и доставе пријаве.

Корак 2: Преузмите пратећу документацију за пријаву на јавни позив.

1а – Пословни план, наратив
1б – Сложени пословни план
1ц – Пројектни приједлог, наратив

1д – Пројектни приједлог
2 – Писмо намјере о суфинансирању
3 – УН глобални принципи
4 – Изјава о повезаним лицима
5 – Референтне листе приноса

Пријаве се подносе искључиво путем електронског система доставе пријава https://javnipoziv.undp.ba/ који је обезбиједио ЕУ4АГРИ пројекат. Достављање пријава у било којем другом формату (мејл, пошта, факс и сл.) није прихватљиво и пријаве достављене на тај начин неће бити узете у разматрање.

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем формулара за питања веб страници пројекта https://javnipoziv.undp.ba/ у периоду од 24.11.2022. до 23.01.2023. године

Прва онлајн ИНФО сесија биће одржана у сриједу, 23. новембра у 14:00 сати, путем Фејсбук странице ЕУ4АГРИ.
Поред тога, у наредном временском периоду биће организован низ информативних сесија у градовима широм БиХ. Информације о тачном термину и мјесту одржавања истих, биће објављене путем веб странице пројекта.

Више информација о овом Јавном позиву сви заинтересовани моћи ће сазнати путем званичне веб странице пројекта www.eu4agri.ba.

ЕУ4АГРИ је четверогодишњи (2020-2024.) пројекат Европске уније вриједан 20.25 милиона еура чији је циљ модернизација пољопривредно – прехрамбеног сектора у Босни и Херцеговини. Пројекат проводе и суфинансирају Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ и Чешка развојна агенција (ЦзДА).