Извјештај са Тринаесте редовне сједнице СО-е Гацко

Јуче је у сали Скупштине општине Гацко одржана Тринаеста редовна сједница Скупштине општине коју је отворио предсједник СО-е Јован Ковачевић, у присуству секретара Драгана Јегдића, замјеника начелника општине Радоице Антуновића, начелника Одјељења за општу управу Ранка Марковића, начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Драгана Паповића, шефа рачуноводства Раде Старовић, начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту Алексе Зеленовића, начелника Одјељења за инспекцијске послове Драгице Јововић, службеника за односе са јавношћу, Радио Гацка и ИТЦ Требиње.

На сједници је разматрано 12 тачака дневног реда.

На почетку засједања, усвојен је записник са Дванаесте редовне сједнице која је одржана 17. јула 2014. године.

Извјештај о раду Начелника општине и општинске управе општине Гацко за 2013. годину усвојен је, без расправе, комотном скупштинском већином.

Усвојен је Извјештај о извршењу буџета општине Гацко за 2013. годину, који je образложио Начелник Одјељења за за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драган Паповић.

Према његовим ријечима укупни буџетски приходи у 2013. години су износили 10.064.963 КМ, што износи 95% у односу на планиране.

Порески приходи су остварени у износу 96, 44%.

Најзначајнији приходи су остварени по основу рударске ренте 6.149.364 КМ у односу на планираних 6.522.253 КМ.

Скупштинском већином усвојен je извјештај о стању спорта у општини Гацко.

Предсједник савјета за спорт, Милан Гутовић, предложио је програм обуке непливача, као и да се сачини стратегија развоја спорта општине Гацко за период  2015-2025 године, што су одборници прихватили.

Једногласно је усвојен извјештај о раду Јавне установе „Дјечији вртић“ Гацко за школску 2013/2014 годину са програмом рада и финансијским планом за наредну годину.

Информација о стању у области основног образовања и васпитања у општини Гацко у школској 2013/2014 години прихваћена је једногласно.

Директор ОШ “Свети Сава“ Гацко, Радан Паповић, указао је на проблем све мањег броја дјеце. У школској 2014/15 години уписано је 825 ученика распоређених у 44 одјељења.

Централна школа Гацко има 671 ученика распоређених у 30 одјељења, док подручна школа Автовац има 101 ученика распоређених у седам одјељења.

У Наданићима школу похађа 14 ученика, на Брљеву 16, Добрељима 7 и у Дулићима 5 ученика.

У овој школског години уписано је мање 65 ученика тако да смо изгубили четири одјељења, три у централној школи у Гацку и једно одјељење у подручној школи Автовац, што је забрињавајући податак, истиче Поповић.

Без дискусије је прихваћена Информација о стању у области средњег образовања и васпитања у општини Гацко у школској 2013/2014 години.

Информација о стању безбједности на подручју општине Гацко за 2013. годину и првих шест мјесеци 2014. године је прихваћена једногласно и без расправе.

Информација о стању безбједности саобраћаја на подручју општине Гацко за 2013. годину и првих шест мјесеци 2014. године прихваћена је једногласно. Напомињемо да је на трећој међународној конференцији „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“ која је одржана 30. октобра у Бањалуци, Полицијској станици за безбједност саобраћаја Гацко, односно локалној заједници, додијељена бронзана плакета за рад на унапређењу безбједности саобраћаја. Тиме је Полицијска станица за безбједност саобраћаја Гацко рангирана међу прве три полицијске станице за безбједност саобраћаја у Републици Српској.

Такође, једногласно је прихваћена Информација о стању у области Јавног превоза у општини Гацко, који обавља АД “Југопревоз“ Гацко.

Ријешена су четири предмета имовинско-правних односа и постављена су два одборничка питања.

 

Подијелите вијест