Изложба “Скулптуре, објекти и асамблажи” представљена гатачкој публици

У Дому културе у Гацку синоћ је отворена пета самостална изложба херцеговачког умјетника Драгана Батинића, под називом „Скулптуре, објекти и асамблажи“.

На почетку вечери, о аутору и његовом раду, говорила је самостални стручни сарадник за ликовну и примијењену умјетност у КСЦ Гацко, Јелена Глоговац Савић.

„Без обзира да ли закуцава ситне ексере у рециклирани хаос, који се у његовим рукама претвара у смислену креацију која изазива, или да слика наручену слику добро познатог мотива, он се сав препушта. Тако је ваљда кад умјетник преузме на себе обавезу да свијету објасни потребу стварања и покретачку игру кроз своја дјела. То није посао са прописаним радним временом, то је посао који не престаје док умјетник постоји“, истакла је Глоговац Савић.

Драган Батинић је изразио задовољство што излаже у Гацку јер је, како каже, годинама члан ликовне колоније и за Гацко га вежу лијепе успомене. Естетика му је на првом мјесту. Воли умјетност, воли да живи са умјетношћу, а инспирацију проналази у свакој ситници и баналној ствари.

„Одушевљен сам и поставком и одазивом публике. Овде се налазе три правца којима се бавим. Ту су скулптуре које излажем по први пут, углавном сам радио велике скулптуре у простору, у парковима, а сада сам се базирао на галеријски формат. Затим, имамо серију асамблажа који су настали на дипломском раду и један период након тога и објекти који су подијељени на кругове и на кичме. Кругове сам имао као самосталну изложбу у Требињу. То су кружне композиције са свим ликовним елементима као слике, објекти и имају за мене одређено значење“, нагласио је Батинић.

Изложбу је отворио замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, истичући да су Гацко и Билећа увијек били повезани.

„Осим привредних веза и веза у спорту, Гацко и Билећа су повезани и по питању културе. Господине Батинићу, захваљујем што сте и ви једна карика у нераскидивој вези између наше двије општине и надам се да ће тако остати и убудуће“, рекао је Антуновић.

Драган Батинић је академски сликар. Дипломирао је на Академији ликовних умјетности у Требињу 2012. год, одсјек сликарство, у класи проф. Мусовића, а претходно је био у класи код доц. Мрдака. Поред сликарства бави се скулптуром и рељефом у камену. Његове скулптуре красе „Парк скулптура“ у Билећи. Као предметни наставник и професор је запослен у основној и средњој школи у Невесињу. Селектор је Ликовног саборовања „Симеон Добрићевски“ у Билећи.

Поред многобројних колективних изложби имао је, до сада, самосталне изложбе: “Кичме“, „Слике и рељефи“, „Дијалог са материјалом“ и „Кругови“.

За све посјетиоце изложба „Скулптуре, објекти и асамблажи“ биће отворена до 20. септембра.