Изабрано идејно рјешење Централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата

Иницијативу о изградњи Централног споменика погинулим борцима одбрамбено отаџбинског рата из Гацка покренула је Општинска борачка организација Гацко у мају 2016. године. Након проведене конкурсне процедуре формирана је комисија у чијем су саставу били и чланови породица погинулих бораца.

Од  три понуђена, изабрано је најбоље идејно рјешење чији је аутор Окука Ранко,  дипл. инжењер грађевине из Новог Сада и награђено новчаном наградом од 3000 КМ.

„На дан Гатачке бригаде, 7. августа, сва три идејна рјешења била су изложена у спомен соби. Уз присуство великог броја грађана, постављен је и освјештан крст на изабраној локацији. Споменик ће бити висок око 9,5 метара и на њему ће поред  бораца гатачке бригаде бити исписана имена и оних бораца чије су породице након рата доселиле у Гацко“,  истакао је Славко Атељевић, предсједник предсједништва ОБО Гацко.

Другопласирано рјешење аутора Зиројевић Нађе из Гацка награђено је са 2000 КМ, док је трећепласирано рјешење Бокић Миливоја из Требиња  награђено са 1000 КМ.

Од три понуђене локације за изградњу споменика изабрана је локација на платоу код зграде старе општине.

Инвеститор радова  је општина Гацко.