Херцеговина Пијемонт српства: Сјећање на посјету Патријарха Иринеја Гацку (видео)

Испред новог храма Свете Тројице, у недјељу 13. маја 2012. године, неколико хиљада становника Гацка дочекало је Његову светост Патријарха српског г. Иринеја, којег су засипали латицама ружа од изласка из аутомобила до овог православног храма.

Упућујући најсрдачније ријечи добродошлице у за­ви­чај Вла­ди­сла­ви­ћа, у завичај Зи­мо­њи­ћа, у за­ви­чај ју­на­ка из слав­ног Сто­ја­но­вог вак­та, у родно мјесто бројних генерација из вре­ме­на бу­на, уста­на­ка и во­је­ва­ња за сло­бо­ду и отаџ­би­ну, Начелник Општине Гацко, Милан Радмиловић, током свог обраћања између осталог је рекао:

“Нашим прецима одавде, кроз вијекове, није било далеко стићи до Косова у војску славног кнез Лазара, у Карађорђев устанак, није било далеко до Солуна и Русије, а у посљедњем отаџбинском рату самопријегорно се бранила слобода и гинуло се за част свог народа.

Наше цркве у Херцеговини препознају се по молитви и страдалништву, али, и данас, по томе што су се пред њиховим светим олтарима, у њиховим портама, причешћивале војске – од војводе Влатка Вуковића, Вучијег дола, па до посљедњег отаџбинског рата.

У овом несигурном времену овоземаљском, Српска православна црква, православна и светосавска вјера и традиција су Српском народу најсигурнији и најпоузданији ослонац саборности и духовног здравља.

Ваш долазак и света литургија, наткриљена као свјетлост од Тврдоша до Никшића, Сомине, Гацка, Невесиња и Мостара – духовно и симболично су омеђили Херцеговину, подсјетивши да су Господње међе јаче и важније од овоземаљских граничних линија које се често цртају насилно и вјештачки, тек да раздвајају српску браћу.

Ваша Светости, Ви сте данас у Вашем завичају, јер је Светосавска Херцеговина свесрпски завичај. Благословите овај камен херцеговачки, ове људе, свој народ који Вас са радошћу дочекује. Добро нам дошли!”

Његова светост Патријарх српски Иринеј тада је изразио одушевљење величанственим дочеком, те благословио окупљени народ и нашу општину.

„Херцеговина је Пијемонт српства. Поносан сам и охрабрен вером и поносом овог народа који је јединствен и окупљен око својих светих храмова. Док будемо свој живот темељили на нашој вери, светлој историји и дивним обичајима, нема потребе да мислимо ни за себе, ни за оне који долазе после нас“, рекао је Патријарх Иринеј.

Овом приликом Начелник општине Гацко Патријарху српском поклонио је икону Св. Василија Митрополита Херцеговачког.

Дочеку су присуствовале владике Захумско-херцеговачки Григорије, умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије, западно-амерички Максим и будимљанско-никшићки Јоаникије, са свештенством наше епархије.

Подијелите вијест