Гатачкој публици представљен часопис “Слово”

У Прохијском дому у Гацку синоћ је у сарадњи са Активом професора Српског језика и књижевности из Никшића, представљен часопис за Српски језик, књижевност и културу – „Слово“. Најновији 54. број посвећен је обиљежавању два вијека од објављивања Српског рјечника (1818 – 2018) Вука Стефановића Караџића.

У име организатора, Општине Гацко, присутне је поздравио историчар Милан Никчевић, а потом су о часопису, његовом настанку и борби, говорили проф. др Будимир Алексић и уредник часописа, проф. Веселин Матовић.

“Овај број посвећен је јубилеју Вука Караџића, гдје је Веселин Матовић донио најважније текстове о Вуковом дјелу од стране наших највећих лингвиста и писаца.  У 54 броја овог часописа види се не само борба Актива професора српског језика, на чијем је челу Матовић, него се могу пратити и сва културна, политичка и друштвена дешавања у Црној Гори у последњих четрнаест година, почевши од преименовања Српског језика као наставног предмета”, истакао је Алексић.

Часопис је настао 2004. године, као отпор у околностима покушаја преименовања и маргинализације Српског језика, односно искључивања из образовног система у Црној Гори.

“Часопис се појавио са одређеним разлогом, и на жалост тај разлог још траје. У почетку је то био један билтен, изашло је шест бројева јер смо мислили да то више неће ни трајати, јер смо хтјели само да забиљежимо то што се тада дешавало. Међутим, борба још траје”, каже уредник Веселин Матовић, истичући да часопис излази искључиво захваљујући његовим сарадницима, те да друге подршке немају.

Оно што најснажније повезује српски народ, каже Матовић, је Вуков књижевни језик. Два броја су до сада посвећена јубилејима Вука Карџића.

“Све што постоји у српској духовности и култури сконцентрисано је у три кључне тачке – Светом Сави, Његошу и Вуку Караџићу, које, како наглашава Матовић, у Црној Гори покушавају да избришу. Да није било Вука и Вуковог језика ми не бисмо сада знали једни за друге. Књижевни језик је та интегративна спона у једном народу и ту спону морамо по сваку цијену чувати, и никаква жртва није велика ни скупа за очување имена језика и писма, једнако у Црној Гори, Републици Српској, Србији и било гдје Срби да живе. Зато смо ми симболику наше борбе за очување имена Српског језика у Црној Гори нашли у Вуку, и зато је и часопис у знаку Вука”, закључује Матовић.

Подијелите вијест