Гатачко сијело по седми пут организовано у Београду

Завичајни клуб Гачана у Београду по седми пут се окупио у ресторану београдског центра Сава.  Са банера изнад сцене поред лика Светог Петра Зимоњића исписане су његове ријечи изговорене као одговор усташком повјеренику за БиХ у мају 1941. године “Ћирилово писмо се не може укинути за 24 сата, а осим тога рат још није завршен”. 

Скуп је почео химном Србије коју је отпјевао Хаџи Никола Мијовић. Уз појце, скуп је благословио свештеник Лазар Манигода, који се осврнуо на период у коме је од 1995. године до 2002. године служио у Гацку.

Домаћин скупа Светозар Црногорац je на почетку свог говора поздравио почасног предсједника Клуба Гачана Видака Ковачевића који је и поред здравствених проблема и овога пута дошао међу своје. Слобода је извојевана  и провиђењем  Радована Караџића и војничким знањем  Ратка  Младића и њихових сарадника, који сад чаме у Хагу и различитим затворима по Европи. Надамо се да ће некако да издрже затворске дане и да се врате живи и здрави рекао је Црногорац који је прекидан аплаузима.
Он је подсјетио да је од оптужених 109  Срба, правоснажно већ осуђено њих 62, на укупну казну затвора у трајању од пет доживотних  и невероватних  957,5 година робије.

Након њега скупу се обратио начелник општине Гацко, Милан Радмиловић.
Он се осврнуо на тренутне политичке прилике у Републици Српској, али је изнио и планове око улагања у центар Гацка и сређивање спортске сале која је даровала спорту многе таленте.
“Напокон је ријешено и питање хотела у Гацку, убудуће неће бити проблема смјештајних капацитета за неке веће скупове и сви сте добродошли у Гацко – поручио је Радмиловић.

Предсједник Борачке организације РС генерал Миомира Савчић бираним ријечима је говорио о Гатачкој бригади.
“Гатачка бригада била је једна од наспремнијих формација која је показала спремност да по потреби дејствује и ван своје зоне. И у рату и у миру Гачани су се показали истрајни у очувању Републике Српске –  рекао је Савчић.

Рајко Петров Ного казивао је стихове своје пјесме „Крај наметне гомиле“, а потом се зачула пјесма  мушке  пјевачке групе КУД „Тешан Подруговић“.

У наставку програма крајишка пјесникиња Ранка Срдић Милић казивала је стихове упућене мајци генерала Младића, а гости су могли да уживају у пјесми женске пјевачка групе КУД Тешан Подруговић.

Народни гуслар Никола Бошковић казивао је стихове о Придворици, а здравицу је подигао родоначелник свих херцеговачких удружења легендарни Пејо Бајчетић.

Гачани су и ове године покренули хуманитарну акцију која је овога пута била усмјерена на помоћ 38-годишњем Ненаду Шаровићу који је у трећој години преживио струјни удар и од тада је дијабетичар. За операцију бубрега и панкреаса у Ници потребно је сакупити 45.000 евра. Потом су уручене повеље заслужним појединцима.

Скупштина Гацка донијела је одлуку о додјели Повеље генералу Радовану Грубачу, команданту Херцеговачког корпуса.

Начелник Гацка, Милан Радмиловић ово је признање предао генералу Миладину Прстојевићу који је Повељу примио у име одсутног генерала Грубача.

Радмиловић је додијелио повељу ратном команаданту Гатачке бригаде генералу  Родољубу Анђићу који је подсјетио „ да се никад не смију заборавити борци који су за Српску дали своје животе“.

Предсједник Борачке организације Гацка ,Слободан Илић рекао је да је ова организација донијела одлуку да знаменитим Србима као награду додјели фотокопију писма коју је Ратко Младић упутио Гатачкој бригади. Први међу њима је пјесник Матија Бећковић.

Нека се ријечи пјесника буду јаче од удара топова – рекао је Илић уручивши писмо најпознатијем српском пјеснику.

Бурно поздрављени Матија Бећковић у свом стилу је прокоментарисао: Дошао је крај патњама Срба, заменио их је Трамп.

Светозар Црногорац уручио је урамљену пјесму прослављеног спортисте Радомира Скока „Гачани и Гачанке“ начелнику Радмиловићу, а Повеља Клуба Гачана „Тешан Подруговић“ је више него заслужено отишла у руке једног од најобразованијих и најрјечитијих Херцеговаца у Србији, Милошу Марковићу.

Гацко је у Херцеговини познато као мјесто са највише високошколских диплома по глави становника.  Зато је и награда за најбоље студенте које је додјелио Славко Гојковић директор фирме „Омега – трејдинг“ изазвала велико интересовање и јаку конкуренцију.

Критеријуми су јасни: државни факултет, што већи просјек и што већа година студија. Ове године најбољи гатачки студенти су: Невена Стојановић, (Електротехнички факултет у Београду, просјек – 9,85),  Драгутин Јегдић, (мастер на Академији умјетности, просек – 9,81) и Божо Бјековић, Технички факултет, смјер софтверско инжењерство и информационе технологије  просек  9,35.

Најбоља  студенткиња Невена Стојановић је за Слободну Херцеговину рекла да је за добре резултате гатачких студената веома заслужна гимназија „Перо Слијепчевић“, али и генетика јер је и брат завршио Машински факултет и тренутно волонтира у РиТЕ Гацко.

Директор издавачке куће „Филип Вишњић“ у Београду, Дејан Мастиловић уручио је награду ученици трећег разреда гимназије Ивани Лажетић у Гацку.  Она је побједник конкурса који је расписала СПКД „Просвјета Гацко“ на тему Свети Сава-духовни и свјетовни узор.

Томбола је по обичају била веома богата. Срећни добитници су добили ЦД-ове пјевачке групе Тешан Подруговић из Гацка, комплете књига аутора Ранка Гојковића, издавачке куће Филип Вишњић и СКПД Просвета.

Поред великог броја присутних људи из јавног, друштвеног и политичког живота  ово вече је у највећем дијелу било посвећено људима који су стварали Републику Српску међу којима су били бригадни ратни команданти Миленко Лаловић, Марко Ковач и Раде Даниловић, а  скупу Гачана присуствовао је и народни посланик Вукота Говедарица.

Подршку Гачанима дали су представници свих херцеговачких удружења у Србији, уз констатацију Светозара Црногорца да су Херцеговци у Србији данас најсложнији и најорганизованији.

У забавном дијелу програма наступио је Боле бенд из Гајдобре, а одавно навикнути на високе стандарде водитеља Миловоја Бештића гости су могли да сазнају бројне податке о Гацку и Херцеговини.

(Слободна Херцеговина)

Подијелите вијест