Гатачко сијело 2013.

gatacko-sijelo-2013 (1)Дружење Гачана – Гатачко сијело одржано је протеклог викенда у Београду у Сава Центру уз присуство око 500 гачана и гостију из Гацка, Београда, Новог Сада, Зрењанина, Вршца, Ковина и других мјеста.

На скупу су говорили: Светозар Црногорац, предсједник Удружења Гачана у Београду, Радоица Антуновић, замјеник начелника општине Гацко, Радомир Вучковић предсједник СПКД „Просвјета“ ОО Гацко.

Скуп је поздравио подпредсједник РС Емил Влајки, академик Рајко Петров Ного, који је говорио и своје стихове, глумци и пјесници из Београда и Србије, као и млади пјесник из Гацка, Раде Црногорац,.

Одлуком СПКД „Просвјета“ ОО Гацко, досадашњем предсједнику Удружења Гачана у Београду, господину Видаку Ковачевићу, додијељено је Просвјетино Признање у знак добре дугогодишње сарадње овога Удружења и СПКД „Просвјета“ ОО Гацко.

Изворном пјесмом свој допринос су дали чланови КУД „Зеленгора“ и чланови КУД „Сава Владиславић“ са женском и мушком пјевачком групом. Са посебним задовољством присутни су поздравили наступ Николе Бошковића из Гацка, народног гуслара.

Дружењу су присуствовали представници РиТЕ Гацко Милинко Милидраг и Раденко Говедарица, представници борачке организације Жељко Зеленовић и Слободан (Боћа) Ненадић, те у име СПКД „Просвјета“ ОО Гацко – Радомир Вучковић, Велемир Авдаловић и Драго Паповић.

Уз пјесму, игру и разговор, дружење је трајало до дубоко у ноћ, са жељом да се ова вече што прије понови. На вечери су разматране могућности културне и привредне сарадње Гацка са многим општинама.

Наредно јутро  пјевачке групе, представници општине, СПКД „Просвјета“ и Удружења Гачана узели су учешће у емисији РТС-а „Жикина шареница“. Истакнут је значај и утицај гатачког краја на чистоту и очување српског језика, било је говора о привреди Гацка као и о активности „Просвјете“, гдје је најављено одржавање јубиларних XВ Ћоровићевих сусрета, Научног скупа историчара у Гацку са темом „Сарајевски атентат“.

(Просвјета Гацко)