Гачани заинтересовани – Курс преквалификације у ИТ сектор почиње на јесен

У циљу смањења незапослености, Општинска управа општине Гацко протеклог мјесеца расписала је Јавни позив заинтересованим грађанима да искажу интерес за обуку у области информационих технологија (ИТ). Први радни састанак са пријављеним кандидатима одржан је данас, уз учешће наших суграђана који ће водити пројекат, који већ раде у ИТ сектору и имају значајно искуство у овом послу.

Пројекат је осмишљен да траје годину дана кроз пет-шест модула који ће кандидате оспособити за тржиште рада што је и крајњи циљ пројекта, рекао је савјетник начелника за стратешко планирање и развој у Општини Гацко, Саша Слијепчевић.

Према његовим ријечима, кључна је упорност кандидата уз посвећеност предавача који ће водити курсеве.

„Мислим да смо на добром путу да реализујемо пројекат. Урадићемо све што је до нас да пројекат успије и да имамо једну успјешну причу. Знате да је данас могуће из Гацка радити за било који дио свијета и ми водећи се тиме покушавамо младим људима у Гацку пружити ту прилику“, рекао је Слијепчевић.

Курс неће бити бесплатан, кандидати ће сносити један дио трошкова, а како је рекао Слијепчевић, за одређене категорије Општина ће имати разумијевања.

„То је гаранција озбиљности кандидата и на крају успјеха, којем се сви надамо. У овом моменту не знамо која ће бити цијена, али свакако да ће за рањиве категорије Општина имати разумијевања“, појаснио је Слијепчевић.

Синиша Гутовић, инжењер електротехнике, који ће бити један од предавача, похвалио је идеју Општине која је иницирала овакав пројекат. Појаснио је да ће, прије почетка обуке, сваки кандидат морати да прође тестирање. На тај начин ће се процијенити заинтересованост учесника.

„Улазни тест мораће да прође сваки кандидат, кроз општи и технички дио. Јако нам је важно да кандидат буде првенствено заинтересован и проактиван од чега ће зависити успјех самог курса. На нама остаје да припремимо наставу до јесени за сваки модул курса и надамо се да ће пројекат заживјети и донијети нова радна мјеста“, казао је Гутовић, који је у овом послу успјешан већ шест година.

Настава ће се током трајања обуке организовати у Средњошколском центру „Перо Слијепчевић“, у кабинетима информатике, уз додатну подршку наставног кадра из ове области.

По завршетку, најуспјешнији кандидати ће добити сертификат који ће након положеног курса имати своју тежину, рекао је Александар Саша Пуровић, који је, поред обавеза директорa школе, у овом послу већ девет година. Како је истакао, озбиљан кандидат са положеним курсем, сигурно ће себи наћи посао и добро уновчити труд и уложено вријеме.

Тестирање кандидата је планирано крајем марта, а до јесени ће бити припремљена предавања за сваки модул, када ће почети обукa кандидата.