Драган Бартула о Херцеговини: Инспирација у благословеној земљи

Културна дешавања у нашој општини обиљежила је шеста ликовна Ликовна колонија „Гацко-Клиње 2013“, која је представила умјетничка дјела ликовних стваралаца, графичара и вајара, како из наше општине тако и из земаља у окружењу.

Име које је на посебан начин обиљежило овогодишњи ликовни сазив јесте Драган Бартула. Сликар из Лознице,  своју стваралачку авантуру започео је осамдесетих година прошлог вијека. Ликовна Колонија у Гацку је само још једна станица за овог умјетника, али како каже, ништа мање важна и посебна по много чему. Посебност овог Херцеговачког краја огледа се у љепоти природе која се шири, дише и узима оно најбоље од ликовних умјетника.

„Оно по чему је посебна Ликовна колонија у Гацку јесте мјесто гдје се она одржава, у једном прелијепом пољу, шуми, а све то смјештено у овој благословеној земљи, која је на први поглед варљива и кршевита, а у ствари је то једна благословена земља. Овдје је много великих људи изникло, и зато „великог“  човјека поредим са чемпресом“, каже Бартула.

Бартула чемпрес слика као вертикалу, као везу између духовног и материјалног, овоземаљског. Чемпрес сликара асоцира на поносног и успјешног човјека,  као што су пјесник Јован Дучић, гроф Сава Владиславић и многи други који су дали значај и вриједност нашој земљи.

Прошле године је настало много слика инспирисано Херцеговачким поднебљем, каменом, чемпресом, љепотом неба и земље, које се понекад стопи у једно из чега се не може наћи прелаз.

Оно што овај умјетник ради последњих година носи назив „наслеђе“, које је бит и суштина сваког човјека. То је оно што преноси на платно, као резултат путовања како по сјеверу Грчке, тако и по југу Србије, Македоније, Косова, гдје су наши преци остављали трагове и стварали дио историје. Прошлогодишња изложба у галерији Ђуре Јакшића, у Скадарлији, на којој се представио са 42 цртежа рађених на папиру старом 117 година, представља још један корак оживљавања наслеђа.

Када је у Херцеговини, није му тешко да то „наслеђе“ узме из себе и пренесе на  платно. То је у ставари оно што се временом таложи и скупља, а које наш крај, према ријечима сликара, зна да измами из умјетника.

„Херцеговина је лијепо сурова земља, али за разлику од неких других крајева, она том суровошћу не одбија. Напротив, она инспирише и привлачи, дозвољава да стварамо“, истиче Бартула. Тим оправдава све оне који су се поново вратили у овај крај, а који су раније, из неких разлога морали да га напусте.

Боје које углавном доминирају на његовим сликама, између осталих, су црвена и зелена, које како каже, знају добро да изнесу предњи дио слике, и које не дозвољавају да се слика утопи и да се изгуби њен основни смисао.

На овом сазиву ликовне колоније имали смо прилику да видимо циклус градитеља, малих архитектонских форми, али и цртежа комбинованих са бојом и линијом.

Драган Бартула у својој каријери до сада је имао 35 самосталних изложби, како у Републици Српској тако у Србији, Русији, Италији, Њемачкој.

У наредном периоду планира изложбу у Москви, у музejу савремене историје код Кремља, на тему „Први свјетски рат“.

Више пута је награђиван за свој умјетнички рад, а једна од скорашњих је прошлогодишња награда са Art festa At Doral, на Флориди.

Са нестрпљењем очекујемо наредну посјету и нове слике из умјетничке радионице овог умјетника.