Добровољни даваоци крви из Гацка у новој хуманој мисији у Невесињу

Чланови Удружења добровољних давалаца крви “Гацко” данас су у болничкој служби Завода за трансфузијску медицину РС у Невесињу дали 18 доза драгоцјене течности.
Ово је дванаеста акција од почетка године организована у новој невесињској болници и друга у којој учествују чланови гатачког Удружења.

Предсједник Удружења Мирослав Вуковић наглашава да имају 150 чланова који се одазивају на акције добровољног давалаштва широм Републике Српске. Он је данас у Невесињу 60. пут даровао крв по чему је рекордер у гатачком Удружењу чији су чланови углавном вишеструки даваоци. Вуковић каже да му је драго што је јубилеј обиљежио у Невесињу. “Лијеп је осјећај када знате да овим хуманим гестом спашавате или продужавате некоме живот“ наглашава Вуковић који је за хумананост добио Плакету Свете Тројице, највеће признање општине Гацко.

Добровољни давалац Радомир Радмиловић 21. пут је даровао драгоцјену течност.
Каже да он и његове колеге користе сваку прилику да помогну људима којима је живот угрожен. Акције најчешће проводе у Херцеговини, али према потребама пацијената одлазе и у друга мјеста Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Доктор Максим Брењо, специјалиста трансфузиолог, наглашава да је у Општој болници Невесиње ове године повећан обим услуга, па је и потражња за драгоцјеном течношћу порасла. Ипак, захваљујући сталним акцијама Служба за трансфузију увијек раполаже са потребним залихама крви.
Брењо подсјећа да је ове године током 12 акција сакупљено преко 200 доза драгоцјене течности, што је дупло више него 2014. године.

(РАДИО НЕВЕСИЊЕ)

Подијелите вијест