Дијалог за младе: Одржан први састанак са младима општине Гацко

У оквиру платформе “Дијалог за младе”, јуче је са младима Гацка одржан први консултативни састанак у виду радионице, а све са циљем јачања властитих капацитета и унапређење квалитета живота локалне заједнице у којој живе.

Око 25 младих, махом средњошколаца гимназијалаца, учествовало је у двочасовној радионици на којој су идентификовали њихове потребе а самим тим и недостатке са којима се сусрећу. На основу информација добијених кроз групни рад којим су обрађене три теме, оцијењени су положај и изазови младих људи, њихове тренутне могућности, а понуђени су и одређени приједлози и иницијативе. Током разговора са представницима Општине и УНДП, уочено је да млади највише размишљају о одласку.

Овакав начин ангажмана младих директно утиче на повећање њиховог учешћа у процесима доношења одлука на локалном нивоу, оснажује их и осигурава да се у пуном капацитету искористи њихов потенцијал. У оквиру Дијалога организоваће се консултације са младима за идентификацију питања али и одговора од виталног значаја за њих у локалним заједницама, те ће их охрабрити да учествују у друштвеном животу заједнице и ближе сарађују са локалним властима.

Након обављених неколико консултативних састанака са младима у оквиру платформе “Дијалог за младе”, биће објављен јавни позив за подршку омладинским пројектима на подручју општине Гацко, путем којег ће организација цивилног друштва имати прилику предложити за финансирање и спровођење оне иницијативе које су приоритетне у оквиру консултација, те оне за које процијене да ће моћи охрабрити и ангажовати младе за учешће у животу локалне заједнице.

  • Одржан и други састанак Форума за грађанске иницијативе

У оквиру РеЛОаД2 пројекта, јучерашњем консултативном састанку са младима претходио је састанак чланова Форума за грађанске иницијативе. Како је речено, задатак Форума је да на основу проведених активности врше кандидовање приједлога Општинској управи како би приоритете који су, у складу са стратешким циљевима општине, рјешавали током године и тиме допринијели квалитетнијем животу у заједници.

“Идеја је да се повеже Општинска власт са грађанима и представницима различитих удружења и друштвених група како би се идентификовале неке потребе и приоритети на чијем рјешавању би радили у будућности”, казала је Аида Долић испред УНДП.

На форуму су идентификоване три области:

– Положај дјеце и младих,
– Унапређење пољопривреде,
– Подршка старим особама.

Подсјећамо, Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) финансира Европска унија (ЕУ), а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП