Дани патријарха Павла: Уручене награде и признања побједницима литерарног конкурса

Данас се навршило 12 година од упокојења патријарха српског Павла, а манифестација у част највољенијег поглавара Српске православне цркве, синоћ је по шести пут отворена у Дому културе у Гацку.

Била је ово прилика да организатор, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Гацко, додијели награде и признања по конкурсу за најбољи литерарни рад на тему “Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро остаје заувек”.

Прва награда отишла је у руке Катарине Јанковић, студента Филолошког факултета у Београду.

Друго и треће мјесто, по оцјени жирија, припало је ученицима из Гацка – Наташи Копривици, ученици деветог разреда ОШ „Свети Сава“ и Огњену Бошковићу, ученику првог разред гимназије СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко.

Предсједник гатачке Просвјете, Радомир Вучковић, поздрављајући присутне подсјетио је на организације које баштине име патријарха Павла и које подржавају манифестацију „Дани патријарха Павла“.

„Прије шест година Синод српске православне цркве је дао благослов да неке организације у Чачку, Гацку, Никшићу, Призрену и Кућанцима организују Дани Патријарха Павла. Ова манифестација треба да заживи међу омладином, да мисли и дјело патријарха Павла треба да нас воде кроз живот, јер оне су путоказ свега доброг и напредног“, казао је Вучковић, предсједник локалног одбора „Просвјете“ у Гацку.

Честитке на истрајности уз чињеницу да је општина Гацко једина у Републици Српској гдје се одржава ова манифестација, у име локалне самоуправе упутио је и потпредсједник Скупштине општине, Василије Лажетић.

„Наш вољени патријарх Павле заслужује да се његово име и дјела помињу у нашем народу“, истакао је Лажетић, изражавајући наду да ће и друге општине и градови у РС слиједити примјер Гацка.

О светитељу који је плијенио својом досљедношћу, хришћанској вјери и старинском етосу односа према другоме човјеку и према стварима, бесједу је говорио професор Богословског факултета у Фочи, протојереј ставрофор Дарко Ђого.

“Чини нам се некад да је са патријархом Павлом у царство Божије и небеску Србију уткан читав један свијет благочестивих и старих људи, људи који су крпили своје ципеле и којима је на памети било да се и ствари и међуљудски односи прије могу закрпити, поправити, него поново куповати и рушити”, казао је Ђого у својој бесједи.

Бесједама и рециталима, програм су обогатили и ученици Основне и Средње школе из Гацка, као и полазници Музичке школе „Свети Роман Мелод“ који су и затворили ову, сада већ традиционалну манифестацију.

Подсјећамо, СПКД “Просвјета” Гацко традиционално у новембру организује манифестацију “Дани патријарха Павла” и једини је организатор овог догађаја са званичним овлаштењем Синода Српске православне цркве и правом да користи име патријарха Павла за организовање овакве манифестације у Републици Српској.