Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Данас се обиљежава Међународни дан људских права

Уједињене нације (УН) су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Овим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човјека – од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање.

Усвајање Декларације представљало је крупан напредак у том тренутку, а том приликом остале су уздржане земље совјетског блока, Саудијска Арабија и Јужноафричка Република.

У оквиру Савјета Европе, 1950. године донесена је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

УН су 1966. године донијеле два споразума, којима су разрађене слободе и права прокламована Декларацијом о људским правима, а документе је прихватило 130 земаља.

Међународни дан људских права биће обиљежен низом манифестација, како би се указало на значај поштовања права и достојанства сваког појединца.

Подијелите вијест