“Дан отворених врата” на Факултету за производњу и менаџмент у Требињу

Врата Факултета за производњу и менаџмент у Требињу (ФПМ) данас су била отворена за све оне који су жељели да посјете ову високошколску установу, упознају се са студијским програмима, обиђу просторије и лабораторије факултета, те разговарају са руководством.

Данас су се са деканом овог факултета Душаном Јокановићем састали представници свих херцеговачких општина, како би заједничким разговором унаприједили сарадњу између локалних заједница и ове високошколске установе, те договорили се о активностима које би побољшале студентски стандард. На два студијска програма, према процјени декана Јокановића, у предстојећем уписном року требало би да се упише око 50 студената на основне студије, десет студената на други циклус студија, те још пет студената страних држављана.

„Ми смо прошле године имали апсолутни тренд раста. Уписали смо 95% дозвољених студената. Имали смо веће интересовање за Мастер студије, тако да се у другом року јавило још петоро заинтересованих студената. Ми улазимо у једну озбиљну причу, а за такво нешто потребна је мобилност свих нивоа државе, а посебно органа локалне управе“, нагласио је Јокановић.

Коментаришући недавну изјаву предсједника требињског градског одбора НДП-а Слободана Шарабе како се он, наводно, Шараби жалио на то да ФПМ нема никакву подршку од града, Јокановић сматра да је та изјава погрешно протумачена.

„Био бих врло неозбиљан да свој став говорим једном човјеку. То је став који је преовладао на састанку руководства факултета са шефовима посланичких клубова овдје на факултету. Сви они који су се појавили на том институционалном састанку су имали исти став. Не бих волио да се даје такав спин. Факултет не смије да се бави таквим стварима, али ако желите искрено да чујете, ја сматрам да подршка локалне зједнице мора бити на пуно већем нивоу“, јасан је декан.

Друштвени анганжман кадрова који су се школовали на Факултету за производњу и менаџмет у Требињу, према ријечима декана Јокановића, најбоља је препорука за ову високошколску установу.

„Мислим да ми имамо одлучне студенте, само се поставља питање колико смо ми спремни и колико желимо да им направимо боље услове за живот. ФПМ би требао да понуди један таблет садржаја, школовање студената за лидерску улогу у друштву. Ми из године у годину иновирамо наше студијске програме и пратимо како то раде бољи од нас у окружењу. То не треба да буде срамота. Ослушкујемо и гледамо потребе савременог тржишта и на тај начин усавршавамо наше студијске програме. Наших 138 студената ради у фирмама широм РС и то на веома значајним позиција. То су углавном лидерске позиције“, нагласио је Јокановић, те додао да најважнија ствар нашег друштва треба да буде „борба за омладину“.

Велики број студената у Требињу дошао је из Гацка. Данашњем састанку је присуствовао и начелник Милан Радмиловић, који је изразио спремност на сарадњу између ФПМ-а и гатачке општине.

„Добро је да се састајемо и да се договарамо. Ови млади људи и кад заврше факултета морају да прођу приправнички стаж, те нађу запослење и о тим темама се разговара. Општина Гацко ће дати пуну подршку факултету и као што знате, ми смо у континуитету финансирали сваку врсту образовања, од предшколског до чак докторских дисертација“,рекао је Радмиловић.

Могућност посјете факултету и данашњи састанак активности су у оквиру „Дана отворених врата“, које Факултет за производњу и менаџмент проводи сваке године.

(Моја Херцеговина)

Подијелите вијест