Цвијановић у Гацку: Републичке институције ће стајати уз општину Гацко

Подршка у доградњи објекта Дјечијег вртића, изградња игралишта за дјецу, те помоћ у реализацији капиталних инвестиција важних за Гацко, само су неки од пројеката који су договорени на данашњем састанку начелника општине Гацко др Огњена Милинковића и предсједника Републике Српске, Жељке Цвијановић.

Како се могло чути, данас су размотрени конкретни видови помоћи од стране републичких институција, а било је ријечи и о претходном стању Општине али и општинске администрације.

„Данас сам имао част да угостим предсједника Републике Српске, госпођу Жељку Цвијановић. Договорили смо неке конкретне пројекте у блиској будућности који су важни за Гацко. У наредном периоду, договорили смо помоћ у доградњи Дјечијег вртића и неке капиталне инвестиције, које ће предсједница и Влада у најскоријем периоду помоћи, на чему смо наизмјерно захвални“, рекао је Милинковић током изјаве за медије.

Милинковић је истакао да су данас договорени и конкретни кораци око будућих инвестиција, као што су горући инфраструктурни пројекти – водоснабдијевање, канализација и обилазница око града, у чијој реализацији ће значајно помоћи предсједник и Влада РС.

Предсједник Републике исказала је задовољство што нова локална власт чврсто жели да сарађује са Владом и институцијама РС, што раније, како је рекла, није био случај.

„Расположени смо да сарађујемо и велика је ствар да имало тим у локалној заједници који жели чврсто да сарађује са Владом РС и њеним институцијама, да би се могли реализовати пројекти који су важни за наше грађане. Драго ми је што сам имала прилику да данас имамо један заиста конструктиван састанак са начелником и његовим сарадницима. Има доста посла у Гацку да се уради. Нажалост, у посљедњем периоду нисмо имали неки посебан ниво разумијевања или сарадње са локалним властима. Ја просто вјерујем да је ово неко боље вријеме за локалну заједницу и људе који живе овдје“, рекла је Цвијановић.

Осим значаја Термоелектране, како за локалну заједницу тако и привреду на републичком нивоу, Цвијановић је нагласила да постоји још много тога што треба и да оживи и да се реализује.

„Наравно, предуслов су одређени инфраструктурни пројкети и срећна сам што сам данас имала прилику да видим, када је у питању путна комуникација или саобраћајна инфраструктура, да постоје одређени планови односно и захтјеви који ће ићи према Јавном предузећу Путеви, али исто тако и према ресорном министарству у Влади РС“, казала је она.

Како је речено, из Кабинета предсједника Републике биће суфинансиран пројекат доградње Дјечијег вртића у Гацку.

„То ће бити олакшица за све родитеље, али наравно да ће то бити и олакшица да малишани прођу кроз све оно што је неопходно и прије поласка у школу. Оно што је разочарење, да у једном оваквом граду није било и нема игралиште са одговарајућим садржајима за дјецу. Многе мање средине са много мање ресурса имају итекако садржаја за дјецу. Али, општина је ево кренула у реализацију таквог пројекта, и имаће наравно подршку и предсједника Републике али исто тако и других за које процијенимо да се укључе у ту реализацију. Подржавам начелника који је на састанку изнио све своје планове, и рекла сам да ће републичке институције стајати апсолутно уз све његове планове за овај град који треба да буде лијеп“, закључила је Цвијановић.

Данас се обиљежава и Дан војске Републике Српске, што је била прилика да, у друштву начелника општине, обиђе Спомен собу у Гацку и положи вијенац на централно спомен обиљежје „Круна гатачким јунацима”, које је посвећено борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.