ЦДПП „Растимо заједно“: Обиљежен Свјетски дан аутизма

Симболичним пуштањем плавих балона, данас је у Центру за дјецу са посебним потребама „Растимо заједно“, обиљежен Свјетски дан аутизма. У присуству дјеце из основне школе, малишана Дјечијег вртића, волонтера Црвеног Крста као и корисника дневног центра, акција је одржана у 5  до 12 сати, као сиболично вријеме којим се показује да никад није касно да се ураде праве ствари. Т

оком дана, волонтери Црвеног крста дијелиће летке симболично урађене у плавој боји, с циљем да се становници општине упознају са чињеницом да особе са аутизмом постоје и у нашој средини.

Ниједна особа са аутизмом не би требало да буде ускраћена у слободном развоју његовог или њеног независног живота, у мјери у којој је то могуће. Развој њихових јединствених потенцијала, зависи више од приступачности раних, обимних и доживотних мјера подршке, него од степена њихових ограничења.

Аутизам је врло сложени поремећај у развоју мозга, који карактерише слаба или никаква социјална инетракција и комуникација те ограничени и понављајући обрасци понашања. На основу чињеничних података, добијених научним истраживањем, данас знамо да аутизам није ријетка појава, а уколико се у обзир узима читав спектар аутистичних поремећаја, ова врста поремећаја обухвата 0.6% укупне популације. Ово значи да у Европи постоји око 5 милиона особа са аутизмом.

Подијелите вијест