“Босанска голгота слом снага ЈВуО у Босни 1945. године” представљена гатачкој публици

За све поштоваоце “учитељице живота” синоћ је био прави празник у Парохијском дому у нашем граду, гдје је представљена књига “Босанска голгота слом снага ЈВуО у Босни 1945. године” аутора Немање Девића и Бојана Димитријевића.

Публика, која је касније показала велико интересовање и својим питањима, те овај историјски час претворила у дијалог, могла је чути много интересантних детаља од историчара са београдског Института за савремену историју, у причама из “Српске историје” како је насловљен овај догађај, који је наишао на велико интересовање, а наставља се и завршава вечерас.

Какав је био пут, те судбина и епилог Југословенске војске у отаџбини из Србије и Црне Горе након уласка партизанских јединица у Србију и Црну Гору у јесен 1944. године, оно је што су до детаља обрадили.

Историчар Милан Никчевић, који је био домаћин и медијатор, нагласио је да велика част била угостити еминенте стручњаке, те због самог значаја, како он наглашава да се прича о стварима “које нам и даље душу ломе и покрећу емоције”.

Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју из Београда, казао је да је захвалан јер је поново у Гацку гдје се прича о теми из новије прошлости, која је итекако значајна и важна.

“Ми нисмо писци који сликовито приказују ове драматичне догађаје, о којима причамо, не бавимо се темама о постанку и пореклу српског народа које сада заиста оптерећују наш народ. Једноставно, бавимо се темом која на неки начин још увијек дели наш народ. Трудимо се да свој посао обавимо академски честито, поштено и да сваке године заокружимо једно ново истраживање, које сада и промовишемо широм Српских земаља”, казао је Девић, који је додао да се највише баве историјом Другог свјетског рата.

Он додаје да су ту тема, између осталих као и ова, нису једноставне и не окупљају читав наш народ, јер су и даље “живе”. “Ми са овом књигом негирамо заборав али и колико су биле погубне поделе међу српских народом у том времену”, додао је Девић, те да се “деобе” не понове више никада.

Др Бојан Б. Димитријевић, научни савјетник Института за савремену историју из Београда, такође је говорио о одступници, жртвама, али и Лијевче пољу и Зеленгори.

Подсјећамо, ова књига је научни скуп, два угледна историчара, а све је доказано и поткријепљено чињеницама, а сам догађај дио је манифестација “Културно – спортско љето Гацко 2021”.