Богојављенско погружавање на језеру Десивоје

Поводом празника Богојављења, Црквена Општина Гацко данас је, другу годину за редом, организовала освећење воде на језеру Врба (Десивоје) и богојављенско погружавање у воду.

Након свете литургије у храму Свете Тројице, чину погружавања, односно урањања и израњања из воде, придружило око педесет најхрабријих суграђана, међу којима су биле и двије дјевојке.

У знак сјећања на Исусово крштење, у хладној води језера Десивоја, овом свечаном чину, први су приступили начелник општине Гацко др Огњен Милинковић и свештеник Прве гатачке парохије, Велимир Ковач.

Према ријечима свештеника Ковача, све почиње на светој литургији. Прво треба присуствовати литургији и онда доћи на језеро и узети благослов ледене језерске воде.

„Лијепо вријеме нас је пратило иако је зима и вода хладна. То је стари обичај да се на данашњи дан освећује природа воде, а са њом и сва остала природа и ми на тај начин учествујемо у освећењу и благослову. Попут господа Исуса Христа који се крстио у ријеци Јордан трократно погружавамо освећену воду језерску“, рекао је Ковач.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, захвалио се свим учесницима на храбрости и љубави према нашој вјери и традицији.

“Радост је и благослов учествовати у богојављенском погружењу на крову светосавске Херцеговине, у језеру Десивоје на 1070 метара надморске висине и бити у групи најхрабријих Гачана. А Гачани су људи које свуда препознају по храбрости. Сунчан дан употпунио је славски амбијент и засигурно да ће нас, ако Бог да, наредне године бити још више”, рекао је Милинковић.

Најмлађи учесник погружавања био је осмогодишњи Ђорђе Радмиловић, а најстарији Блажо Грковић. Од дјевојака, на овај чин, као и прошле године, одважиле су се Невена Вукајловић и Гордана Слијепчевић.

Бог се јави. Ваистину се јави!

 

 

 

 

 

Подијелите вијест