Алексије Гргур нови предсједник СПКД “Просвјета” Гацко

Након неопозиве оставке досадашњег предсједника Општинског одбора СПКД “Просвјета” Гацко, Драгутина Паповића, због, како је навео, личних обавеза, његову оставку је прихватио општински одбор и скупштина Друштва. Паповић је истакао да стоји на располагању Општинском одбору, дајући пуну подршку новом предсједнику.

За новог предсједника ОО СПКД “Просвјета” Гацко изабран је мастер професор језика и књижевности, Алексије Гргур.

Велика је част и одговорност бити на челу гатачке “Просвјете”, рекао је Гргур за наш Сајт.

“Сви знамо колики је историјски и ванвременски значај “Просвјете” за Србе са ове стране Дрине. Бити предсједник гатачког одбора значи бити први међу једнакима, и ја ћу се тако и понашати. Ово именовање за мене има велики значај и из још једног, помало и личног разлога – наиме, моји родитељи учествовали су у обнављању “Просвјете”, прије више од тридесет година” – казао је Гргур.

Како је рекао, у наредном периоду, акценат ће, између осталог, бити на препознавању и промовисању успјешних младих људи из наше општине.

“У погледу сарадње и повезивања нашег народа на пољу културе и образовања остварили смо и остварујемо контакте са институцијама Републике Српске и Србије, те институцијама српског народа у Црној Гори. У наредном периоду, акценат ће, уз његовање културно – историјских и духовних вриједности нашег народа, бити на препознавању и промовисању успјешних младих људи из наше општине. План је, да кроз сарадњу са институцијама и појединцима који желе и могу да помогну, већ од наредне школске године “Просвјета” Гацко крене са стипендирањем, за почетак, неколико најуспјешнијих студената. Важно је да направимо тај први искорак, а онда ћемо полако градити оквир дјеловања за наредни период” – појаснио је он.

Добра сарадња са нашом Црквом свакако је један од приоритета, рекао је нови предсједник “Просвјете”, а њихова амбиција, која полако добија на замаху, јесте и да што више ураде на повезивања људи који су већ постигли изузетне академске успјехе, као и да направе једну снажну мрежу људи који ће радити на промоцији Гацка.

“Српска дијаспора је већ један снажан извор националне енергије, и свакако да ће у наредном периоду радити на очувању и оснаживању тих веза” – закључио је Гргур, подсјећајући да Гатачке образовне установе, у првом реду чувена Гимназија, као и у претходних сто година – и данас брусе дијаманте. На нама је да их препознамо и помогнемо.

Подијелите вијест