Активности поводом реализације Сигурне куће

Јуче је у малој Сали СО-е Гацко одржан редовни састанак мултидисциплинарног тима Удружења за помоћ дјеци и женама жртвама породичног насиља “Женски центар” Требиње.

Извршна директорица НВО “Женски центар” Требиње, Љиљана Чичковић, говорила је о до сада оствареним активностима овог удружења, са нагласком на активности реализације Сигурне куће, као и плановима за наредни период. На састанку је потврђено да ће локација Сигурне куће бити у Требињу.

Чичковићева се захвалила општини Берковић на несебичној понуди бесплатне локације, али из практичних разлога Требиње је одабрано као најбоља локација због тога што је ту смјештено тужилаштво, судови и све институције које су “уско” повезане са радом Сигурне куће. Све општине су изразиле жељу да по завршетку изградње Сигурне куће, у складу са својим могућностима, помогну у одржавању исте.

Женски центар проводи више активности паралелно. Једна од њих је и истраживање на нивоу Републике Српске које обухвата ефекте примјењивања постојећег закона, јер како кажу примјена досадашњег закона није адекватна. Остварена је законска измјенау да боравак у сигурним кућама буде 6 мјесеци, уз могућност продужетка на још 6, што је како кажу прихватљиво и очекују да ће бити примијењено и у пракси.

Такође кроз ово истраживање ће представити и недостатке објављивања података статистике гдје се евидентирају само кривична дјела насиља у породици као одвојена, а не и по прекршају који иду, па се стиче утисак да је број пријава много мањи него што заиста јесте.

Оно што је ново је пројекат средњовјековне пијаце подржан од Норвешке Амбасаде, која ће радити од почетка маја до септембра сваке суботе од 09 до 14 сати. Њена локација биће на Зеленој пијаци гдје ће се покушати дочарати дух средњег вијека. На дрвеним штандовима, кроз оживљавање старих заната,  биће презентовани производи искључиво домаће радиности тог периода. Помоћу костима трговаца, трбушних плесачица, разних антиквитета и старина демонстрираће се средњи вијек у туристичком смислу као нови бренд.

Од 01. јуна, у близини требињског музеја, ће почети са радом и Етно соба, гдје ће бити презентовани етно радови.

У фокусу НВО „Женски центар“ Требиње је насиље у породици као и сва друга питања која се тичу жена, од њиховог економског оснаживања, здравственог просвјећивања, борбе против трговине људима до учешћа у политици.

Женски центар пружа и бесплатно-правну помоћ и заступање пред судом жртвама породичног насиља.

Бесплатан СОС број је 1264.