Aктивности Кризног штаба и стање у предузетништву у вријеме пандемије

Одлуком Штаба за Ванредне ситуације општине Гацко од 16. марта формиран је Кризни штаб општине Гацко за КОВИД 19. Кризни штаб је имао тачно дефинисане задатке и обавезе, а самим тим и овлаштења. Одржано је 55 сједница, донесено је преко 40 закључака у форми наредби и препорука.

У гатачком Дому Здравља укупно су тестирана 293 лица, позитивних је било 42. Под надзором је било преко 400 особа.

Кризни штаб општине Гацко водио је рачуна о дезинфекцији јавних површина и објеката и она је рађена редовно и по плану. На самом почетку била је ангажована фирма „Санитација“ Зворник и извршена је дезинфекција свих јавних површина и објеката. Касније је посао дезинфекције преузело ЈП „Комус“ Гацко које је дезинфекцију вршило по потреби.

Стање у предузетништву

Ванредним стањем, ограничењима и забранама рада које су уведене највише су погођени предузетници који обављају дјелатност из области угоститељства и дјелатности припреме и послуживања хране и пића. Наредбом Кризног штаба од 16. марта забрањен је рад угоститељским објектима којих је у периоду забране активних било 29 са око 70 запослених радника.

У Централном регистру предузетника општине Гацко тренутно статус „активан“ има 95 самосталних предузетника.

Регистровано је пет фризерских салона, а закључком Кризног штаба од 23. марта забрањен је рад фризерским салонима и бутицима. У Гацку је  регистровано седам бутика и њима је 1. априла одобрен наставак рада са ограниченим радним временом. Наставак рада за угоститеље и фризерске салоне одобрен је 11. маја и наложено им је да се у раду придржавају упутстава и мјера које прописује Институт за јавно здравство РС.

У периоду увођења забрана и ограничења у пословању, пет самосталних предузетника је поднијело захтјев за привремену одјаву у одређеном трајању. У овом периоду био је само један захтјев за регистрацију предузетника, чија је претежна дјелатност пружање услуга смјештаја, док захтјева за трајни престанак обављања дјелатности није било.

Помоћ која је дистрибуирана

Одлуком Кризног штаба сва помоћ у протеклом периоду дистрибуирана је преко Црвеног крста и Центра за Социјални рад Гацко. За 164 породице и појединце из наше општине уручена је помоћ у прехрамбеним пакетима и средствима хигијене.

Осим те врсте помоћи подијељена је и помоћ у заштитним средствима и то 10100 рукавица, 5800 маски,70 заштитних одијела Дому здравља и тунел за дезинфекцију који је донација Дому здравља од Друштва Црвеног крста БиХ.

Одлуком штаба за Ванредне отворен је посебан рачун у Новој банци за прикупљање средстава за помоћ угроженим у вријеме пандемије и ублажавању њених последица. До сада је прикупљено око 4000 КМ и ова средства ће бити распоређена онима који су епидемијом највише били угрожени.

Општина Гацко је за мјесец март уплатила 50% минималне нето плате свим радницима угоститељског сектора у општини Гацко, којима је изречена забрана обављања дјелатности, док је порезе и доприносе уплатила Влада.

Осим ове врсте помоћи извршена је анализа и за она лица која су у стању социјалне потребе, а налазе се на евиденцији незапослених у Гацку. Од 484 особе које су евидентиране на заводу за запошљавање, а чекају на запослење дуже од двије године, њих око 80 су у потреби да им се помогне.

У наредном периоду Општина Гацко ће дефинисати мјере помоћи свима који су били угрожени и којима је рад био отежан у протеклом периоду како би били субвенционисани из буџета општине.

Подијелите вијест