Акција МУП-а РС: „Петарде нису играчке – не дозволимо да се смијех претвори у крик”

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује акцију “Петарде нису играчке – не дозволимо да се смијех претвори у крик”, са циљем да грађани Републике Српске предстојеће празнике обиљеже у безбједном окружењу, на миран и достајанствен начин.

Имајући у виду да су новогодишњи и божићни празници период када се може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава и незаконита употреба оружја, МУП РС организоваће низ активности како би грађане упозорили на опасност и посљедице употребе пиротехничких средстава и незаконите употребе ватреног оружја.

Полицијски службеници ће у циљу едукације дјеце и младих организовати предавања у основним и средњим школама у Републици Српској, како би их упознали са опасностима и посљедицама употребе пиротехнике. Намјера је и да се у ову акцију укључе и представници локалних заједница, просвјетно – образовне установе, ученичко – родитељски савјети, невладине организације и други субјекти, како би анимирали читаву друштвену заједницу на сузбијању ове појаве.

У циљу спречавања неовлаштене продаје пиротехничких средстава, полицијски службеници МУП-а РС интензивираће током децембра контролу продавница које имају законско овлаштење да продају пиротехнику, односно власници ових продавница биће упозорени да се куповина и продаја ових прозвода мора бити у складу са важећим прописима.

Из МУП-а РС позивају грађане да празнике прославе на миран и достојанствен начин, и да не користе петарде на мјестима гдје се окупља већи број грађана.

(МУП РС)

Подијелите вијест