Одржана Седамнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко

Јуче је одржана Седамнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко коју је отворио предсједник СО-е Јован Ковачевић, у присуству његовог замјеника Косте Милићевића, секретара Драгана Јегдића, замјеника начелника општине Гацко, Радоице Антуновића, начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драгана Паповића, начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту, Алексе Зеленовића, начелника Одјељења за инспекцијске послове Драгице Јововић, начелника Одјељења за општу управу Зорице Супић, службеника за односе са јавношћу, Радио Гацка и АТВ.

На приједлог одборника ПДП, Дејана Бјелоглава, дневни ред је усвојен без тачке која се односила на Информацију о провођењу мјера по Извјештају Комисије о стању животне средине, природног и културног наслеђа на подручју општине Гацко.

Усвојен је Записник са Шеснаесте редовне сједнице Скупштине општине Гацко одржане дана 28.12.2018. године, а потом, након краће дискусије и примједби опозиције, са 10 гласова „за“ и 7 „против“, усвојен је Извјештај о раду Скупштине општине Гацко за 2018. годину.

Одборници су били сложни када је у питању став о запошљавању дјеце погинулих бораца, те је Информација о спровођењу Закључка о запошљавању дјеце из ове категорије, од 25.10.2018. године, усвојена једногласно. Замјеник начелника општине, Радоица Антуновић, рекао је да ће Општина у складу са могућностима буџета настојати да у скорије вријеме запосли четворо дјеце из ове категорије у јавним установама чији је оснивач Општина, са надом да ће са осталим предузећима са подручја општине доћи до рјешења о запошљавању већег броја дјеце погинулих бораца.

Одборник СНСД, Василије Лажетић, истакао је да је у РиТЕ Гацко тренутно на снази обустава запошљавања до реорганизације у предузећу, али да руководство подржава запошљавање дјеце погинулих бораца и да ће бити укључено у рјешавање овог проблема.

Предсједник Борачке организације, Слободан Илић, упутио је апел да се учине додатни напори, те захвалио Општини и предузећу РиТЕ Гацко о јединственом ставу када је у питању овај проблем.

Усвојен је и Извјештај о раду Савјета плана Скупштине општине Гацко. Начелник одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту, Алекса Зеленовић, направио је пресјек рада овог радног тијела, од његовог оснивања закључно са састанком који је одржан 11. фебруара ове године. Одборник опозиције, Милан Бабић, поставио је питање када ће почети радови на уређењу дијела Трга Саве Владиславића и затражио информацију о РП „Канал“, за који се вежу многи развојни пројекти са подручја општине. Зеленовић је појаснио да су радови на Тргу у плану капиталних инвестиција, те да се почетак радова очекује ове године. Што се тиче РП „Канал“, истакао је да је то комплексна инвестиција која је заједно са пречистачем вода процијењена на 13 милиона марака, те да његова имплементација не зависи само од локалне заједнице.

Информација о раду Мјесних заједница за 2018. годину прихваћена са 11 гласова „за“ и 8 „уздржаних“. Предсједник МЗ Гацко, Веселин Шупић, рекао је да су од свих тражених захтјева са подручја ове мјесне заједнице дјелимично ријешена само три. Како би апострофирани проблеми које представници мјесних заједница наводе у својим извјештајима, били и ријешени, одборници опозиције су предложили да се предсједници МЗ активније укључе у припрему нацрта буџета већ за наредну годину.

Са 10 гласова „за“ и 6 „против“, усвојен је Програм намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за 2019. годину. Начелник одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту, Алекса Зеленовић, истакао је да планирана средства по овом питању износе 110 хиљада марака. Намјенски ће бити утрошена за изградњу фекалне канализације у улици Солунских добровољаца, дионица „Улична свјетиљка“ – „Комус“ и дионици „Комус“ – јужно од М20 у дужини 300 метара, као и за припрему пројеката реконструкције водоводне и канализационе мреже у улици М.П.Зимоњића, оборинске и фекалне канализације у Видовданској улици, као и пројекат прихватања оборинских вода у кругу Дома здравља.

Већином гласова прихваћен је и Програм коришћења прихода од посебних намјена за шуме у 2019. години, а средства по овом Програму у износу од  124.861,40 КМ највећим дијелом ће се утрошити за изградњу, реконструкцију и одржавање инфраструктуре у руралним подручјима општине.

Са 10 гласова „за“, прихваћен је Приједлог Одлуке о именовању Савјета плана за измјене и допуне Регулационог плана „Центар 1“.

Након краће дискусије, већином гласова прихваћена је и Информација о стању у привреди општине Гацко, и усвојен Приједлог Статута о измјенама Статута општине Гацко.

Највећу пажњу одборника изазвале су тачке које су се односиле на стање у ЈП „Водовод“ А.Д. Гацко. На дневном реду нашао се План мјера за превазилажење финансијске кризе у овом предузећу. Повећања цијене воде за сада неће бити, сагласни су сви, а како би се усагласили ставови и нашло најповољније рјешење за ово предузеће, направљена је пауза на којој је донешено и неколико закључака. Замјеник начелника је потом извијестио присутне да је Скупштина Општине сагласна да да гаранцију ЈП „Водовод“ за кредитно задужење у износу од 200 хиљада КМ, за измирење доспјелих обавеза. Дата је сагласност и за покретање процедуре отпремнина за девет радника, а средства ће се планирати у ребалансу буџета за 2019. годину, те да се планирана грант средства у износу од 100 хиљада марака исплате за превазилажење тренутне финансијеске кризе, како би се одблокирао рачун предузећа. Приједлози закључака усвојени су већином гласова.

Приједлог Одлуке о водоводу и канализацији прихваћен је једногласно.

На јучерашњем засједању расправљало се и о Приједлозима Одлуке о висини плата функционера Општине Гацко, као и о висини одборничког додатка у Скупштини општине Гацко. Предсједник комисије за буџет и финансије, Митар Милошевић, у уводној напомени појаснио је да се плата фукционера утврђује на основу два критеријума: просјека плате за претходну годину и на основу броја становника. Након направљене паузе, на приједлог одборника опозиције, а на основу предложеног критеријума број становника на територији општине, за начелника општине плата се увећава 25% умјесто предложених 30%, док је за предсједника скупштине и замјеника начелника умјесто 20 % усвојено по 15%. Одборнички додатак умјесто предложених 50, усвојен је у висини 45% од просјечне плате у прошлој години.

Због истека мандата, усвојен је Приједлог Рјешења о разрјешењу вршиоца дужности директора Јавне установе Центар за социјални рад Гацко. На ово мјесто поново је именован досадашњи директор установе, Ранко Мастиловић.

Такође због истека мандата, усвојен је Приједлог Одлуке о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање предсједника и једног члана Одбора за жалбе општине Гацко.

Ријешена су питања имовинско – правних односи, а одборничких питања није било.

Подијелите вијест