Средњошколци обиљежили Међународни дан матерњег језика

Јавним часом, који су у оквиру пројекта „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права организовали ученици IV Г2, данас је у просторијама СШЦ “Перо Слијепчевић” Гацко први пут обиљежен Међународни дан матерњег језика. У сарадњи са менторима, проф.
Јованом Петковић и Анђелином Никчевић, на шаљив али и едукативан начин, ученици су апострофирали основне језичке недоумице и подсјетили нас колико недовољно водимо бригу о писмености и правопису.

 „Први пут у историји постојања, СШЦ „Перо Слијепчевић“ јавним часом обиљежава Међународни дан матерњег језика. Покушавамо да будемо ти који ће допринијети расту језика, а не његовом  унижавању. Ту борбу водимо свакодневно, а опредијелили смо се да та борба буде потпомогнута и овим јавним часом. Скренула бих пажњу и на етичку норму, која је угрожена једнако као и правоговорна норма и правописна норма. Те ствари иду заједно. Када језику вратимо етичко достојанство, моћи ћемо да радимо и на практичним стварима“, истакла је Никчевић.

У оквиру пројекта „Ја грађанин“, ученици IV Г2 ове године обрађивали су проблем неписмености. Као и претходних година израдили су паное, изложили и илустровали проблем на различите начине, те идеје и рјешења до којих су дошли образложили у оквиру документационог материјала који је истакнут у школском холу. Степенице које воде до школских кабинета осликали су језичким недоумицама и грешкама које најчешће правимо.

„Политика коју су ученици заступали кроз овај пројекат је координација надлежних институција и појединаца у циљу трајне едукације. Дакле, описмењавање траје читав живот, није то само нешто што се завршава у основној или средњој школи. На факултету та правила заборављамо и због тога сматрамо да требамо вршити сталну едукацију и путем школе и путем медија“, закључила је Петковић.

Током израде пројекта, ученици су добили потребну подршку од стране професора али и локалне заједнице. Замјеник начелника општине, Радоица Антуновић, похвалио је идеју ученика уз обећење да ће општина Гацко и у будућем периоду подржавати овакве и сличне пројекте.

Јавни час је завршен додјелом захвалница Општини Гацко, предсједнику СПКД „Просвјета“ Радомиру Вучковићу и директору школе Александру Пуровићу.

Подијелите вијест