Средњошколци представили краткометражни филм “Устанак”

Пројекцијом краткометражног филма „Устанак“ и кратким предавањем, ученици старијих разреда СШЦ „Перо Слиепчевић“ Гацко, јуче су обиљежили празник Сретење и 215 година од Првог српског устанка. Да направе овакав пројекат одважило се њих десетак, а како кажу порука је јасна – младе генерације морају се сјећати историје коју су наши преци градили и стварали.

Поучно предавање одржао је вјероучитељ Славко Лаловић, правећи осврт на историју нашег народа са акцентом на данашње вријеме које нам нуди и доста тога негативног. Како истиче, данас је управо то је разлог за „устанак“ против шунда и искушења којима су подложне младе генерације.

„Историја нашег народа иде руку под руку са историјом православне цркве, а поред Карађорђа вође устнака су биле и знамените духовне личности. Дјеци морамо усмјерити и дати до знања да ми у овом вијеку треба да градимо мир и љубав међу собом и његујемо праве вриједности, те да имамо на уму да није устанак само онда кад се носи мач и пушка, него је устанак и то да се боримо против сваког неукуса које данашњица носи и лоших појава које су окупирале наш народ“, истакао је Лаловић, додајући да све што чинимо и стварамо буде у славу Божију.

Пројекат средњошколаца подржали су њихови професори, али и остали ученици који су присуствовали јучерашњем предавању.

Подијелите вијест