Срце за Звечан: Гацко испратило дјецу са Косова

У оквиру посјете малишана са Косова, у сали Дома културе, попуњеној до последњег мјеста, протеклог викенда уприличен је пригодан културно-умјетнички програм. Програм је имао за циљ заокружити седмодневни боравак око 40 малишана, које је угостило 35 породица дјеце чланова КУД-а „Зеленгора“ Гацко.Уз богат и динамичан план и програм, обишли су најважније културно-историјске знаменитости како наше, тако и других општина у Херцеговини, а домаћини и чланови који су учествовали у организацији потрудили су се да им боравак остане у најљепшем сјећању.

У програму су учестовали и гости, дјеца ОШ „Вук Караџић“ из Звечана који су нас својим глумачким способностима на тренутак вратили на “Кнежеву вечеру” и подсетили нас на оно за шта се и данас боримо. Својим стиховима који су се низали један за другим, дјецу су храбрили пјесници СПКД „Просвјета“ Гацко, гуслари, а својим играчким способностима, „Играма из Пчиње“, забавили чланови КУД- а „Зеленгора“ Гацко.

„Ми смо и нацинално и духовно сви са Косовом“, ријечи су са којима је присутне поздравио домаћин, начелник општине Гацко, Милан Радмиловић. „Тамо нам је формирана матица, вјера, језик, преселили су нас вјекови, освајачи и вријеме у разне крајеве” , истакао је Радмиловић, и додао да је дужност свима нама да помажемо нашој браћи, ако не материјално, онда духовно.

„Косово и Метохија у срцу, је икона српског народа, ма где били“, рекао је предсједник Одбора за помоћ Србима са Космета, Милорад Арлов, обраћајући се присутнима и захваљујући се Општини Гацко на овом хуманом гесту. „Гацко је једна од најчвршћих општина Херцеговине која је направила сигурно један од најбољих програма боравка и обилазака дјеце са Косова“, додао је Арлов.

Прва станица у њиховом обиласку била је град Требиње, гдје су посјетили манастир и винарију Тврдош, Петропавловски манастир, Херцеговачку Грачаницу, а касније уживали у шетњи и обиласку старог града.

Два дана посјете била су резервисана за обилазак и уживање у природним љепотама наше општине. У организацији планинарског друштва “Волујак”, малишани су, окупивши се код планинираског дома овог друштва у Папином долу, у улози правих планинара обишли природне љепоте овог предјела, Јагодино језеро, извор ријеке Сутјеске, итд. При повратку у планинарски дом, приређен им је ручак у природи, па су до касних вечерњих сати уживали у слободним активностима. Други дан је протекао у дружењу поред језера Клиње и Десивоје, а уз пратњу водича из Туристичке организације општине Гацко, обишли су и остале културно-историјске знаменитости Гацка. Након обилазака,  у природном амбијенту мотела Кошута, малишани су провели остатак дана.

Посјета Мостару заокружила је сва путовања наших гостију кроз предјеле Херцеговине. У Мостару су обишли вјерске и културно-историјске знаменитости, стари мост на Неретви, и на крају манастир Житомислић.

Да седмодневни боравак малишана прође у најбољем реду, побринули су се, поред домаћина, Општине Гацко и: КУД “Зеленгора” Гацко, ОШ “Свети Сава” Гацко, Синдикална организација и предузеће РиТе Гацко, Туристичка организација општине Гацко, Планинарско друштво “Волујак”, СПКД “Просвјета”, “Културно-спортски центар” Гацко, ЈУ Дом Здравља “Проф.др Саво Бумбић” и други.

Подијелите вијест