Завршени радови на изградњи котловнице и постројења за гријање у згради Општинске управе Гацко, Културно – спортског центра и Кино сале

У уговореном року, завршени су радови на изградњи котловнице и постројења за гријање у згради Општинске управе Гацко, Културно спортског центра и Кино сале. Тим поводом, у просторијама Скупштине општине Гацко, извођач радова „Гријањеинвест“ Пале извршио је презентацију завршених радова.

Пројекат је рађен по систему “кључ у руке” и осим радова на реконструкцији гријања обухвата припремне радове (уклањање постојећег система), грађевинске, електро радове, израду пројекта изведеног стања, као и обуку радника.

Према ријечима начелника општине Гацко, др Огњена Милинковића, првобитно гријање у згради општине Гацко и пратећим објектима Културно – спортског центра са биоскопском салом урађено је прије 50 година.

“Последњих година, због дотрајалости комплетне опреме и радијаторско гријање по канцеларијама било је недовољно па се већина тих просторија догријавала преко електричних гријалица. Пред последњу грејну сезону, због радова на адаптацији у једном од пословних простора у приземљу зграде, а свега неколико просторија имало је могућност да се грије на првобитни начин. Пошто је у потпуности демонтирана опрема унутар скупштинске сале установљено је да су зидови и цјелокупан ентеријер у јако лошем стању и приступило се и њеном реновирању”, рекао је начелник Милинковић.

Директор предузећа „Гријањеинвест“, Љубиша Танић, истакао је да је обновљен комплетан систем и урађене су нове инсталације.

„Након демонтаже избацили смо 13 тона старог жељеза, стари систем је био на пару, непогодан, енергетски неефикасан, због дотрајалости већина просторија није имала никакво гријање. Три мјесеца тешког рада у зимским условима успјели смо да направимо потпуно нов функционалан систем са топловодним гријањем, а котлови ће моћи да се ложе и дрветом и угљем“, истакао је Танић и додао да ће нови систем донијети од 25 до 30 посто уштеде у енергији.

Биоскопска сала ће се загријавати ваздушним системом који је потпуно нов, а имаће могућност и да се врши вентилација тог простора када се окупља већи број људи. Водило се рачуна да се не наруши естетика саме позорнице, а да се задржи функционалност система.

„Уграђена опрема је одличног квалитета, од реномираних произвођача из ове области. Уз одговарајуће одржавање требала би служити деценијама“, закључио је Танић.

Вриједност пројекта је око 340.000 марака, од чега је 300.000 марака обезбиједила Влада Републике Српске, а остатак Општина Гацко.

Подијелите вијест